Centar "Jad Vašem": Tekst u "Džeruzalem postu" ide na ruku onim koji bi da umanje srpske i jevrejske žrtve

Srna
Centar "Jad Vašem": Tekst u "Džeruzalem postu" ide na ruku onim koji bi da umanje srpske i jevrejske žrtve

BEOGRAD - Centar "Jad Vašem" saopštio je da je da je broj ubijenih u logoru Jasenovac u tekstu u "Džeruzalem postu" autora Davida Goldmana od 16. avgusta, ne samo besmislen, već ide na ruku onima koji bi htjeli da umanje masovna ubistva, prvenstveno Srba i Jevreja koja je počinio kolaboracionistički hrvatski ustaški režim tokom Drugog svjetskog rata.

U dopisu koju je ova institucija uputila uredništvu "Džeruzalim posta" navodi se i da je broj ljudi koje su ustaše ubile u Jasenovcu i dalje predmet naučnih istraživanja i rasprava, ali i da je uglednim naučnicima jasno da je "on višestruko veći od apsurdno niske brojke od 4.500 hiljada koju navodi Goldman".

Naglašeno je da "Jad Vašem" podstiče savremena istraživanja o istoriji ovog logora od strane odgovornih i posvećenih naučnika i da će nastaviti da najširu javnost upoznaje o rezultatima svojih otkrića i to putem obrazovnog rada, validnih publikacija i sopstvenih digitalnih platformi.

"U vrijeme kada je distorzija Holokausta poprimila masovne razmjere u javnom diskursu, na nama je da obezbijedimo da činjenice i sadržaji objavljeni u medijima budu što je moguće tačniji i zasnovani na pouzdanim istorijskim izvorima", poručeno je iz Centra.

Zaključeno je da zanemarivanje ove osnovne odgovornosti ide na ruku onima koji pokušavaju da namjerno pogrešno interpretiraju istorijski izvore.

Dopis, upućen uredništvu "Džeruzalim posta", dostavljen je na uvid Muzeju žrtava genocida u Beogradu, prenijeli su beogradski mediji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana