Časlav Koprivica na čelu Srpskog pokreta "Njegoš"

Srna
Časlav Koprivica na čelu Srpskog pokreta "Njegoš"

BEOGRAD - Inicijativni odbor za osnivanje Srpskog pokreta "Njegoš" u Beogradu održao je danas prvi sastanak u Srpskoj književnoj zadruzi, na kojem je za predsjednika odbora izabran profesor filozofije na beogradskom Fakultetu političkih nauka Časlav Koprivica.

Uz Koprivicu, osnivači pokreta su akademici Matija Bećković i Miro Vuksanović, književnik Milutin Mićović, brigadni general Mihailo Zogović, upravnik Srpske književne zadruge Duško Babić, privrednici Branislav Baćović i Nenad Vujanović, kao i istoričar Nemanja Dević, saopšteno je iz Inicijativnog odbora.

Ovaj pokret, kako su istakli članovi Inicijativnog odbora, nastaće kao nastavak tradicije istoimenog pokreta u Crnoj Gori koji organizovanjem okruglih stolova i manifestacija više od decenije njeguje sjećanje na Njegoša, kao i Književnog udruženja "Njegoš" koje svake godine održava manifestaciju u čast velikog pjesnika i vladike.

Koprivica je istakao da je Njegoš duhovna figura za srpski narod, dodajući da je dobro da postoji udruženje koje će svakodnevno podsjećati na njegovu važnost.

- Ono što je Nemcima Gete, Englezima Šekspir, Špancima Servantes, to je nama Njegoš. On je neiscrpan i koliko god da se pisalo o njemu još uvek nam predstoji rad na tome. Ove stvari su samorazumljive, ali nekad nije naodmet prisetiti ih se. Ne govorimo samo o našem najvećem književniku, već i o duhovnoj figuri. Reč je o "njegoševskom duhu" - naveo je Koprivica.

Branislav Baćović, koji je predsjednik Srpskog pokreta "Njegoš" u Crnoj Gori, rekao je da će ova organizacija i u Beogradu imati sličnu misiju - da se srpsko etničko biće osnaži duhovno, kulturno i materijalno, kao i da se srpska samosvijest razvija i učvršćuje na osnovama djela Petra Drugog Petrovića Njegoša i utemeljujuće matrice savremene srpske kulture.

- Srpska kultura je jedinstvena, bez obzira na to što se nalazimo u dve odvojene države. To je suština ovog pokreta. Zato se nećemo baviti samo Njegošem, već ćemo podržavati ono što se dešava na prostoru gde je srpski narod - najavio je Baćović.

Prema njegovim riječima, pokret će se baviti naučno-istraživačkim radom, izdavanjem štampanih i elektronskih publikacija iz oblasti nauke, umjetnošću i ljudskim pravima, dodjeljivaće nagrade i obezbjeđivati donacije, legate i poklone.

- Ključni zadaci udruženja biće afirmisanje mladih umetnika, medijska promocija književnog stvaralaštva, reaktuelizacija njegoševske i vukovske kulturne matrice angažovanjem kreativnih ljudi, vraćanje dostojanstva srpskom jeziku i ćirilici, kao i afirmisanje kulturne, istorijske i naučne veze srpskog naroda - objasnio je Baćović.

Milutin Mićović rekao je da je slojevita njegoševska tradicija veza koja drži srpski narod.

- U našem narodu postoji refleks Njegoševog duha. Nijedna ličnost u kulturi nema integrativnu ulogu kao Njegoš. On je prošao kroz svoje narodno biće i te formule su pune vatre i danas. Jednako vriju i ohrabruju svakog čoveka koji ima zrnce nebeskog uma. Na njima počiva kultura - naglasio je Mićović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana