Buster doza u Srbiji poslije tri mjeseca, karantin se skraćuje na sedam dana

G.S.
Buster doza u Srbiji poslije tri mjeseca, karantin se skraćuje na sedam dana

BEOGRAD - Proglašavamo našu epidemiološku situaciju kao izrazito tešku, vanrednu i u skladu s tim pozivam građanje da aktivno učestvuju u sprečavanju prenosa virusa, rekao je nakon sjednice kriznog štaba Zoran Gojković, pokrajinski sekretar za zdravstvo.

U Srbiji će se između druge i buster doze vakcine biće dovoljno da prođe 3 mjeseca, dakle građani će treću dozu moći da prime nakon tri mjeseca, to jedna je od prvih odluka Kriznog štaba – rekao je Gojković na konferenciji za medije nakon sjednice, prenosi Blic.

Takođe, Gojković je rekao da se period izolacije sa 10 smanjuje na 7 dana, budući da "omikron" soj pokazuje da daje blaže simptome od prethodnih.

On je dodao da je odlučeno da je nakon druge doze vakcine dovoljno da prođe tri mjeseca da bi se primila buster doza, kao i da cijena PCR testova bude smanjena sa 9.000 na 6.000 dinara /sa 76,6 na 51 evro/, a antigenskih sa 3.500 na 1.800 dinara /sa 30 na 15 evra/.

– U utorak će se održati dodatne konsultacije vezano za osnovne i srednje škole u centralnoj Srbiji, ali smo najbliži rješenju da bude kao u vojvođanskim školama, odnosno od 1. do 8. razreda neposredno, a srednjoškolci na kombinovanu nastavu – rekao je Gojković

Podsjetimo, škole u Vojvodini su krenule sa radom, a od ponedjeljka osnovne škole idu na neposrednu nastavu, a srednjoškolci na kombinovanu.

Na sjednici kriznog štaba se raspravljalo o novim mjerama, vakcinaciji i kovid propusnicama. Ipak, pouzdano se ne nije znalo da će do nekih izmjena i doći, mada epidemiloška situacija diktira tako.

Kako su pisali mediji, medicinski dio Kriznog štaba je opet tražio da kovid propusnice budu obavezne 24 sata u ugostiteljskim objektima, da se skrati radno vrijeme i smanji broj dozvoljenih ljudi u zatvorenom prostoru.

Jedina izvjesna mjera prije same sjednice bila je vezana za škole, onosno početak drugog polugodišta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana