Brnabić, Zijade: Zabrinutost za bezbjednost Srba na Kosovu i Metohiji

Srna
Brnabić, Zijade: Zabrinutost za bezbjednost Srba na Kosovu i Metohiji

BEOGRAD - Premijer Srbije Ana Brnabić naglasila je u razgovoru sa šefom Unmika Karolin Zijade da je veoma zabrinuta za bezbjednost Srba na Kosovu i Metohiji koji su konstantno izloženi provokacijama Prištine.

Brnabićeva je na sastanku u Beogradu ukazala na to da se u kontinuitetu uništavaju srpska groblja i crkve, čime se šalje jasna poruka da Srbi nisu poželjni na Kosmetu. Sagovornice su razgovarale o Izvještaju generalnog sekretara UN o radu Unmika koji će biti predstavljen na sjednici Savjeta bezbjednosti 27. aprila, o situaciji na Kosovu i Metohiji, položaju Srba i nealbanskog stanovništva, kao i o neophodnnosti implementacije Briselskog sporazuma.

Kada je riječ o Briselskom sporazumu, Brnabićeva je podsjetila da Priština nije implementirala taj dokument 10 godina, saopšteno je iz Vlade Srbije. Ona je istakla da je neophodna puna primjena Briselskog sporazuma i uspostaljanje Zajednice srpski opština, što će omogućiti Srbima da se osjećaju bezbjednije.

Brnabićeva je, govoreći o inicijativi "Otvoreni Balkan", naglasila da je taj format odlična prilika da se cijeli region poveže kako bi se ostvario ekonomski prosperitet, te brži protok ljudi i robe. Zijade je istakla da je cilj da se očuva mir i stabilnost na Kosovu i Metohiji, te posebno pohvalila inicijativu "Otvoreni Balkan" kao mogućnost boljeg ekonomskog povezivanja regiona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana