Brnabić: Vrijeđaju mlake reakcije međunarodne zajednice na slučaj Dragice Gašić

Srna
Brnabić: Vrijeđaju mlake reakcije međunarodne zajednice na slučaj Dragice Gašić

BEOGRAD - Premijer Srbije Ana Brnabić ocijenila je da mlake reakcije međunarodne zajednice na napad Albanaca na srpskog povratnika u Đakovici Dragicu Gašić više vrijeđaju i da bi bolje bilo da su izostale.

"Jer, da su izostale, moglo se pomisliti da još nisu reagovali i da će to tek učiniti", rekla je Brnabićeva, podsjetivši da se Dragica Gašić poslije 22 godine vratila u Đakovicu.

Brnabićeva je navela da je taj slučaj spomenula na sastanku sa američkim zvaničnikom Filipom Rikerom, ali da ne želi da kaže šta je on na to rekao, jer Srbija gaji i gradi odnose sa SAD i neke stvari moraju da zadrže za sebe.

Ona je podsjetila da prema Dragici Gašić, ženi od 59 godina, postoje konstantne prijetnje, ali i peticija nevladinih organizacija, koje bi u stvari morale da se bore da se ona osjeća bezbjedno, da joj nose hljeb, mlijeko, sir, jogurt...

"Međutim, civilno društvo na Kosovu i Metohiji potpisuje peticiju da se izbacida jedna žena koja ne predstavlja nikakvu opasnost treba. Na taj način legalizuju nasilje, umesto da budu balans", ocijenila je Brnabićeva za TV Pink.

Ona napominje da je veliki broj tih organizacija potpisnica finansirano od međunarodnih organizacija.

Brnabićeva kaže da zamjera međunarodnoj zajednici to što se ispostavlja da je potpuno u redu to što se na Kosovo i Metohiju vratilo samo 1,9 odsto Srba, te napomenula da je teritorija Kosova i Metohije i dalje postkonfliktna zona u svijetu gdje je najmanje povratnika.

Ona je ocijenila da je dijalog Beograda i Prištine najvažnija stvar, jer garantuje bezbjednost Srba na Kosovu i Metohiji i jer je preduslov za bezbjednost i prosperitet čitavog regiona. Brnabićeva je rekla da je nažalost nemoguće razgovarati sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem, jer djeluje tokom razgovora da on ne vidi svrhu tog dijaloga.

"To je teška situacija za čitav region i to smo videli na primeru toga što poslednjih skoro godinu dana nemamo nijedan novi dogovor u regionu", navela je ona.

Premijer Srbije je istakla da Beograd insistira na implementaciji Briselskog sporazuma, kao i da je osnovno pitanje za nastavak dijaloga Formiranje zajednice srpskih opština , ali da je spreman da razgovara i o drugim pitanjima - nestalima, energetskim pitanjima, povratku, problemima, sve većem broju incidenata nad Srbima...

 "Ako nećete da formirate Zajednicu srpskih opština, onda bežite od implementacije Briselskog sporazuma koji je prvi sporazum o normalizaciji. Kako očekujete da razgovaramo o nekom drugom sporazumu, ako nećemo o prvom?", rekla je ona.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana