Brnabić: Vlada nastoji da smanji na minimum uticaj krize

Tanjug
Foto: tanjug

BEOGRAD- Predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas sa Misijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), istakavši da će vlada pokušati da smanji na minimum uticaj globalne krize i da će maksimalno zaštititi i građane i privredu.

U razgovoru s delegacijom MMF-a koju je predvodio Jan Kejs Martejn, Brnabić je ocijenila kao veoma važno to što je ispunjena većina ciljeva iz aktuelnog aranžmana i dodala da se nada da će i naredna vlada nastaviti da sprovodi reforme i dobro sarađuje sa tom međunarodnom finansijskom institucijom.

Uz obostranu ocijenu da trenutno postoje razni globalni izazovi koji utiču i na Srbiju i da je teško imati projekcije za naredni period, premijerka je istakla da će vlada pokušati da smanji na minimum uticaj globalne krize i da će maksimalno zaštiti i građane i privredu.

Brnabić je takođe rekla da je važno sprovesti reforme javnih preduzeća, pogotovo onih iz energetskog sektora, što se posebno pokazalo za vreme krize i u tom smislu izdvojila Elektroprivredu Srbije, Srbijagas i Srbijašume, saopštila je Vlada Srbije.

Sagovornici su se saglasili da su za EPS sada posebno važne investicije, kako bi spremni dočekali narednu zimu, ali i efikasan menadžment.

Kada je reč o reformama, premijerka je istakla važnost reforme Poreske uprave, u okviru koje Ministarstvo finansija sprovodi uvođenje novog modela e-fiskalizacije, a koji podrazumeva fiskalne uređaje koji imaju direktnu vezu sa Poreskom upravom u realnom vremenu.

To će, uverena je premijerka, umnogome pomoći Vladi Srbije u borbi protiv sive ekonomije.

Ona je takođe navela da se nastavlja priliv stranih direktnih investicija, da su i danas u toku razgovori sa velikim investitorima i to ocenila kao dobar pokazatelj stanja naše ekonomije, uprkos globalnim izazovima.

U tom kontekstu, Jan Kes Martejn je rekao da veruje da će se održati i nivo kapitalnih investicija države, ali i stranih direktnih investicija.

Šef Misije MMF je dodao da je dobro što Srbija ima sopstvenu proizvodnju struje i razvijenu poljoprivrednu proizvodnju te stoga nema toliku potrebu za uvozom tih dobara i dodao da zna da vlada ima aktivni pristup trenutnoj globalnoj situaciji i da pokušava u svakom smislu da pomogne kompanijama.

Jan Kes je takođe dodao da je impresioniran načinom na koji je AIK banka preuzela Sberbank i da je to sprovedeno veoma brzo i efikasno.

Na sastanku je bilo reči i o uvođenju novog sistema za obračun zarada u javnom sektoru "Iskra", koji će u potpunosti uvesti red u sistem zarada kod korisnika javnih sredstava, što je jedan od reformskih ciljeva.

Premijerka je istakla i da je pušten u rad Jedinstveni informacioni sistem prosvete, koji na jednom mestu objedinjuje sve informacije o ustanovama i zaposlenima unutar obrazovnog sistema naše zemlje, kao i o učenicima i studentima i da je zato važno da se taj sistem poveže sa „Iskrom“.

Srbija je u junu prošle godine sklopila novi savetodavni aranžman sa MMF-om Instrument za koordinaciju politika, koji će trajati do kraja 2023. godine. Aranžman je savetodavnog karaktera, što znači da ne podrazumeva finansijsku podršku.

Sastanku u Vladi Srbije prisustvovao je i ministar finansija Siniša Mali.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana