Brnabić u Dubaiju potpisala Memorandum sa Emiratima

Tanjug
Foto: Tanjug

DUBAJI- Premijerka Ana Brnabić i ministar za kabinetske poslove Ujedinjenih Arapskih Emirata Muhamed bin Al Abdulah Al Karkavi potpisali su u Dubaiju Memorandum o razmjeni iskustava o razvoju i modernizaciji vlade.

Memorandum je potpisan u prisustvu šeika Maktum bin Muhamed Al Maktuma, zamjenika vladara Dubaija.
Potpisanim memorandumom se unapređuje razmjena znanja i iskustva, u devet oblasti, među kojima su vještačka inteligencija, kreativna industrija, digitalna ekonomija, eUprava, nauka. Do sada su UAE ovaj vid saradnje, od 2018.godine, razvili sa 11 država.
Sa šeikom Al Maktumom, Brnabić je razgovarala o bilateralnoj saradnji, o razvoju vještačke inteligencije, završenom EXPO-u i novim tehnologijama. Ovo je prvi susret sa vladarskom porodicom Dubaija na visokom nivou.
Po završetku sastanaka, Brnabić je zajedno sa Jasirom Al Nagbijem, pomoćnikom direktora za liderstvo i državne kapacitete obišla Emirates Towers, u okviru kojeg su smještene kancelarije koje su fokusirane na vještačku inteligenciju, nauku, obrazovanje i inovacije. U obilasku sa premijerkom bio je i ministar za inovacije Nenad Popović.
Najviše vremena tokom obilaska, izdvojeno je za obilazak Akcelatora, Vladinog tijela koje je otvoreno 2016.godine i u kojem se rješavaju pitanja koja su multisektorska i u kojem se traži rješenje problema, i to u periodu od 100 dana.
Na kraju posjete Dubaiju, Brnabić obilazi Muzej budućnosti, zajedno sa državnim ministrom za vještačku inteligenciju i digitalnu ekonomiju Omar bin Sultan Al Olamom.
Muzej budućnosti je otvoren u februaru ove godine, a zgrada od sedam spratova sadrži kombinaciju prostora za izlaganje eksponata posvećenih budućnosti i radionicu za testiranje i razvoj tehnologija u nastajanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana