Brnabić: Srbija postaje država sa najmodernijom bankom podataka

Srna
Foto: Arhiva

BEOGRAD- Premijer Srbije Ana Brnabić izjavila je da su podaci danas vredniji od novca, jer oni stvaraju novac, a da Srbija današnjim otvaranjem Državnog data centra u Kragujevcu postaje država sa najmodernijom bankom podataka.

"Novac možete da izgubite, ali ako imate podatke, možete sa njima da stvorite novac. Srbija ovim postaje zemlja sa najmodernijom bankom podataka, za svoju državu, građane, kompanije, gde će svi podaci biti pohranjeni", rekla je Brnabićeva na svečanom otvaranju.

Ona je istakla da će se u Državnom data centru u Kragujevcu čuvati podaci i najvećih svjetskih kompanija, što se naplaćuje, a utiče i na rast kredibiliteta zemlje.

"Danas je poseban dan, koji predstavlja prekretnicu u daljem razvoju Kragujevca i Srbije. Pokazuje da konačno postajemo ozbiljna zemlja sa ozbiljnim institucijama, koja štiti građane i njihove podatke, ali i drugim zemljama pokazuje da možemo da štitimo i njihove podatke", rekla je Brnabićeva.

Ona je ocijenila da je ovo samo početak novog poglavlja u kojem Srbija sa svojim znanjem i talentima pokazuje da može da ostvari i najkompleksnije projekte, naplaćuje čuvanje podataka najvećim svjetskim korporacijama, a možda i drugim državama.

Brnabićeva je istakla da slična institucija ne postoji, ne samo u regionu, već i u širem dijelu centralne i jugoistočne Evrope i napomenula da će uskoro početi da se planira i proširenje ovog centra.

Državni data centar u Kragujevcu jedna je od kapitalnih investicija Vlade Srbije.

Data centar bi trebao da doprinese neometanom i pouzdanom radu usluga elektronske uprave, bezbjednom čuvanju podataka iz registara, kao i razvoju budućih usluga, odnosno da pojednostavi svakodnevni život građana i poslovanje privrede.

Ukupna površina Data centra je 14.000 metara kvadratnih, a izgrađen je za nešto manje od godinu i po dana.

U njemu će biti smještena i prva državna platforma za vještačku inteligenciju koja će biti na raspolaganju državi, lokalnoj samoupravi, ali i univerzitetima, naučno-tehnološkim parkovima i startapovima.

Ugovori o komercijalnom korišćenju Data centra potpisani su sa više domaćih i inostranih kompanija, među kojima su Huavej i Aj-Bi-Em /IBM/.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana