Brnabić: Srbi sopstvenim snagama i ogromnim žrtvama izgradili svoj dom

Srna
Brnabić: Srbi sopstvenim snagama i ogromnim žrtvama izgradili svoj dom

BEOGRAD - U Spomen-parku Jajinci kod Beograda održana je državna komemorativna svečanost povodom Dana sjećanja na stradanje Srba, Roma i Jevreja, na kojoj je premijer Srbije Ana Brnabić poručila da je srpski narod sopstvenim snagama uz ogromne žrtve izgradio Srbiju, u kojoj svi mogu da žive slobodno i ponosno.

“Očuvanje takve slobodne, nezavisne ponosne Srbije nije zagranatovano i zahteva neprekidnu i kontinuiranu borbu u vrlo teškim okolnostima”, rekla je Brnabićeva, nakon polaganja vijenaca na spomenik.

Ona je podsjetila da je na ovom mjestu u Jajincima mučki ubijeno više od 80.000 Srba, Jevreja, Roma, pripadnika NOR-a i antifašista, te naglasila da Srbi nikada neće zaboraviti istorijske istine da su kao narod u oba svjetska rata bili na pravoj strani i da su za svoju slobodu i zbog svoje istinoljubivosti platili ogromnu cijenu.

Brnabićeva je istakla da je dužnost Srba da budu ponosni na svoju istoriju i baštine sjećanje na svoje pretke, te da odlučno odbace svaki oblik pokušaja revizije istorije, relativizacije zločina počinjenih u Drugom svjetskom ratu.

Ona je navela da se Srbija i danas nalazi pred značajnim političkim i bezbjednosnim izazovima, ne samo zbog odnosa sa Prištinom i veoma složenih odnosa u regionu, već i zbog nepobitne činjenica da su na njenoj teritoriji isprepleteni interesi velikih i moćnih zemalja.

Brnabićeva je dodala da je za slobodne i nezavisne zemlje kao što je Srbija, koje zadržavaju suvereno pravo da odlučuju za sebe, ne zamjerajući se nikome, ali jasno birajući svoj put, taj put danas teži i izazovniji nego bilo kada nakon Drugog svjetskog rata.

“Budite uvereni da rukovodstvo Srbije na čelu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i svi koji danas prihvataju štafetu istorije, vrlo dobro znaju da oni koji su ovde pali nisu ginuli uzalud”, rekla je Brnabićeva.

Predsjednik Udruženja “Jasenovac”, koji je preživio ustaški logor, Milinko Čekić je rekao da o zločinu uvijek treba govoriti, a istinu ne treba pećutkivati.

Čekić je istakao da je NDH među najsmrtonosnijim režimima u 20. vijeku, gdje je vladao teror kakav nije viđen u istoriji ljudske civilizacije, te pozvao sve da se suprotstave organizovanoj, narastajućoj demonstracij neonacizma u Evorpi, a posebno ustaštva u Hrvatskoj.

Čekuć je rekao da je NDH bila jedina zemlja koja je imala logore za djecu u kojima je umoreno 25.204 djece, u Jasenovcu 19.432 djece, a da je njenoj teritoriji stradalo 74.762 djece, ali da tim podacima nisu pridodata djeca stradala u Srbiji.

Ceremoniji su prisustvovali i ministri u Vladi Srbije, prestavnici diplomatksih predstavništava, srpske boračke organizacije, potomci žrtava, predstavnici i jevrejskih i romskih organizacija, predstavnici Srpske pravoslavne crkve i drugih vjerskih zajednica.

Strelište u Jajincima bio je prostor gdje je za vrijeme okupacije u Srbiji u Drugom svjetskom ratu /1941-1944/ strijeljano gotovo 80.000 osoba svih nacionalnosti, najviše srpske.

Prema raspoloživim podacima, strijeljanja u Jajincima su počela 15. jula 1941. kada je pogubljena prva grupa osuđenih Jevreja.

Od tada, pa sve do početka uklanjanja njemačkih tragova zločina u okupiranom Beogradu, strelište u Jajincima bilo je mjesto gdje je za vrijeme okupacije strijeljano najviše osuđenika u čitavoj okupiranoj Srbiji.

Ovo strelište je prije rata služilo kao strelišni prostor vojske Kraljevine Jugoslavije, da bi ga njemačke vlasti pretvorile u prostor za egzekucije onih koje su oni osudili na smrt.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana