Brnabić s Boreljom o dijalogu, Ukrajini, agendi proširenja

Tanjug
Foto: Tanjug

FIRENCA- Premijerka Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas u Firenci sa visokim predstavnikom Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost Žozepom Boreljom o dijalogu Beograda i Prištine, proširenju Unije, kao i o situaciji u Ukrajini.

“Razgovarali smo o dijalogu Beograda i Prištine, tu nemamo preterano dobre vesti, o čemu je govorio i predsednik Aleksandar Vučić. Ali dajemo sve od sebe, i uvek šaljemo istu poruku, da su nam najvažniji mir i stabilnost”, rekla je Brnabić u Firenci, gdje je učestvovala na skupu posvećenom stanju u EU.

Brnabić je poručila da su regionalni mir, stabilnost, povezivanje i saradnja ono što će svima omogućiti prostor za dalji ekonomski rast i razvoj, u sadašnjim izuzetno teškim vremenima, posebno za evropski kontinent.

Takođe, prenijela je da su razgovarali i o situaciji i Ukrajini, kao i o agendi proširenja EU.

Ukazala je da se sve češće postavlja pitanje da li rat na istoku Evrope treba da znači da Evropa donese političku odluku da zemlje, poput Srbije ili Crne Gore koje su prilično napredovale u tom procesu, treba što prije da postanu članice ili će se nastaviti “birokratski proces”, koji podrazumijeva rad na reformama, klasterima…

Brnabić je u Firenci razgovarala i sa predsjednikom Evropskog univerzitetskog instituta, koji je organizovao događaj u Firenci, o priključivanju Srbije tom insitutu.

“To je važan i uticajan institut koji prima u članstvo samo države članice Unije, ali mi ćemo raditi na tome da imamo direktniju saradnju, što će nam pomoći i u daljoj reformi javne uprave, administracije, u diplomatskim aktivnostima, koje su važne u ovom trenutku”, rekla je Brnabić novinarima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana