Brnabić: Prekršen dres kod prilikom dočeka Krivokapića, ali suština je konstruktivan razgovor

Tanjug
Brnabić: Prekršen dres kod prilikom dočeka Krivokapića, ali suština je konstruktivan razgovor

BEOGRAD- Predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić istakla je danas da, prilikom dočeka njenog crnogorskog kolege Zdravka Krivokapića, jeste prekršen dres kod, ali ne sa lošom namjerom, te da o pažnji sa kojom je dočekan Krivokapić, najbolje svjedoči pažnja koju je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poklonio gostu.

Brnabić je, na zajedničkoj konferenciji za štampu, poslije razgovora sa Krivokapićem, kazala da je sa gostom pričala o dočeku na aerodromu i reakcijama na to što je potpredsjednik Vlade Srbije Branislav Nedimović tom prilikom bio obučen u farmerke i komentarima na to.

-Moja je greška, zašto što je premijera trebalo da dočeka ministar Nikola Selaković, koji se zadržao duže u Atini, pa nije mogao da sleti na vreme. U poslednjem trenutku smo promenili i odredili ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića da dočeka premijera Crne Gore, jer je potpredsednik Vlade Srbije - objasnila je ona.

Brnabić je istakla da Nedimović često krši dres kod i da je to njegov manir da ne pridaje posebnu važnost dres kodu.

-Razumem diplomatske protokole, ali morate da razumete i neke individualne preference ljudi. Danas smo se na sednici vlade šalili da je, imajući u vidu uobičajeni dres kod, Nedimović juče bio prilično sređen. Nije bilo nikakve zle namere u tome - objasnila je ona.

Brnabić je istakla da Vučić, koliko zna, nikome nije poklonio toliko pažnje kao premijeru Crne Gore tokom njegove posjete i navela da je Vučić, čim je sletio iz Glazgova, došao na večeru da pozdravi i poželi dobrodošlicu Krivokapiću, kao i da će večeras biti još jedna večera.

-To je mnogo veći tretman nego što je imao bilo ko, a što govori o tretmanu i odnosu Srbije prema Crnoj Gori, i govori više od dres koda ministra Nedimovića - rekla je ona.

Brnabić je rekla da je poseta Zdravka Krivokapića dugo očekivana i da se o tom pozivu mnogo pričalo, a sada se, primjećuje, kada je važna posjeta realizovana, jedan dio javnosti u obje zemlje bavi izmišljanjem uvreda ili razloga za kršenje ovog ili onog diplomatskog protokola.

-Narativ koji se na taj način šalje je potpuno suprotan narativu nas na sastancima. Nije to dobar narativ, hajde da se pomerimo od toga. Suštinski je važno da su bili dobri, pozitivni, konstruktivni razgovori, da je atmosfera bila pozitivna i kosntruktivna - rekla je Brnabić.

Premijerka je dodala i da se ovom posetom uspelo u tome da se kao rezultat nametnu drugačiji dijalog i drugačiji odnosi između vlada Crne Gore i Srbije, obnova dijaloga na najvišem nivou i sadržajniji bilateralni odnosi.

-To je suština, a sve ono čime se bavimo zahvaljujući time što živimo u eri društvenih mreža nije suština, i skreće pažnju na besmislena pitanja, koja će neko zlonameran sutra da iskoristi i da nas opet otpužuje da nemamo dobre odnose - rekla je Brnabić.

Kazala je da je Nedimović bio veoma zadovoljan i srećan što je mogao da dočeka premijera Crne Gore i da je to učinio srdačno.

Ona je dodala da i njoj može da se zamjeri da nije osoba koja se naročito drži ustaljenih protokola, jer joj na prvom mjestu, kaže, kako sa nekim razgovara, kakav je lični odnos, a ne da li je neko nešto pogriješio, namjerno ili nenamjerno, kakvu je poruku time poslao..

-Verujem u otvorene poruke, otvoren razgovor i u poverenje. Važno je ono što mi on priča, da je to ono što on misli, a ne da li je bio u farmerkama ili ne - rekla je Brnabić.

Krivokapić je takođe prokomentarisao doček i rekao kako je Nedimovć prilikom dočeka bio srdačan i prijatan.

-U delu tehničkog prijema nisam se obazirao na to kako ko izgleda. Znam da to možda u diplomatskom i protokolarnom može da predstavlja poruku. Ali reči i srdačna dobrodošlica više govore o tome da li je neko bio u farmerkama ili ne - istakao je on.

Na pitanje da li je bilo razgovora o temeljnom ugovoru Brnabić je kazala da o tome nije razgovarano, jer ona ne predstavlja SPC.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana