Brnabić: Nema restriktivnih mjera, vakcinacija jedini odgovor

Tanjug
Foto: Tanjug

BEOGRAD - Krizni štab za borbu protiv virusa u Srbiji nije danas donio restriktivne mjere, kako je tražio medicinski dio ovog tijela, ali je odlučeno da se nastavi sa postojećim mjerama i da je vakcinacija jedini održivi odgovor na ovu pandemiju.

"Najbitnija i ključna nam je vakcinacija, vakcinacija... Jedini način je da pobedimo sve ovo jeste da se vakcinišemo, krajnja mera je isključivo vakcinacija", rekla je Brnabićeva na pres konferenciji u Palati Srbija u Beogradu, nakon sjednice ovog štaba, uz apel građanima da se vakcinišu i budu lično odgovorni.

Prema njenim riječima, medicinski dio Kriznog štaba zahtijevao je da budu usvojene mnogo restriktivnije mjere nego što trenutno postoje, odnosno da se uvedu najmanje 10 dana mjere zabrane javnog okupljanja do 10 osoba, skraćenje radnog vremena do 17.00 časova za sve sektore djelatnosti, osim esencijalnih delatnosti, prodavnica, apoteka i medicinskog sektora, bolnica.

"Ukoliko bi ove mere rezultirale onda bi se pristupilo korišćenju kovid propusnica. Odlučeno je da to da bude jasno šta je tražio medicinski deo Kriznog štaba da nastavimo sa postojećim merama, uz to da je neophodna vakcinacija", rekla je Brnabićeva.

Ona je podsjetila da je, kada su u Srbiji mjere bile restriktivne, tada masovna imunizacija stala, a ona je najbitnija.

Brnabićeva je rekla da je epidemiološka situacija u Srbiji nešto bolja juče i danas, iako su brojevi veliki da se to ne vidi.

"Ono što je svakako pozitivno u svemu u ovom negativnom jeste to da se smanjuje broj hospitalizovanih i broj otpuštenih", dodala je ona.

Prema njenim riječima, veoma mali broj vakcinisanih je među mlađom populacijom.

Komentarišući veliki broj zaraženih, koji ponekad dostiže dnevo i 8.000, Brnabićeva je rekla da je Srbija prva dobila vakcine i da je država uradila da obezbijedi sve što treba i vakcine i lijekove i uslove, nove bolnice, ali da je ostala individualna odgovornost.

Ona je rekla da je u Srbiji vakcinisano i revakcinisano nešto više od 50 odsto punoljetnih građana, te napomenula da građani zemalja sa više od 70 odsto vakcinisanih ne nose više maske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana