Brnabić: Naučni bio kampus promijeniće budućnost Srbije

SRNA
Brnabić: Naučni bio kampus promijeniće budućnost Srbije

BEOGRAD - U Beogradu je predstavljeno idejno rješenje za projekat "BIO4 kampusa" za čiju izgradnju i opremanje je predviđeno skoro 300 miliona evra, koji će biti novi naučni grad u oblasti biotehnologije.

Ovaj kampus, u kojem će se nalaziti naučni instituti, fakulteti, istraživačka odjeljenja kompanija, biće izgrađen kod Istituta "Torlak" i Farmaceutskog fakulteta u Beogradu.

Kampus "BIO4" fokusira na četiri glavna stuba, a to su biomedicina, biotehnologija, bioinformatika i biodiverzitet. Izgradnja bi trebalo da počne iduće godine, a prvi stanari se očekuju 2025. godine.

Premijer Srbije Ana Brnabić, koja je prisustvovala predstavljanju idejnog rješenja, rekla da je u pitanju projekta od nacionalne važnosti i da je ubijeđena da će dodatno pozitivno promijeniti sudbinu Srbije, ojačati njenu ekonomiju, konkurentnost, podići prosječne plate i penzije.

Ona je navela da je 190 miliona evra predviđeno za izgradnju kampusa, a još 100 miliona evra za opremu, te se nada da će ovaj projekat biti finansiran iz kredita Razvojne banke Savjeta Evrope, sa kojom Srbija pregovara, a ako ne, onda iz drugih izvora.

Brnabićeva je istakla da će projekat stvoriti ogromnu dodatnu vrijednost i obezbijediti da mladi ljudi ostanu u Srbiji, kao i da se mnogi dosele da bi radili na nekim od najzanimljivijih i najizazovnijih projekata u oblasti biotehnologije za koju smatra da je budućnost.

"Budućnost je u dva polja - veštačka inteligencija i biotehnologija. `BIO4 kampus` uvodi ta dva polja. Ako uspemo da ovo uradimo, u šta nemam sumnje, onda je nebo granica za Srbiju", istakla je Brnabićeva.

Ona je dodala da već postoje strane i domaće kompanije koje su zainteresovane da rade u ovom kampusu, te napomenula da sve veći broj stranih velikih kompanija dolazi u Srbiju da otvara svoje razvojne centre.

Idejno rješenje za "BIO4 kampus" predstavila je direktor Instituta za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo Jelena Begović navodeći da je završeno sa digitalnom erom i da počinje nova era.

"Prepoznali smo potencijal spajanja veštačke inteligencije, IT i bioloških nauka", rekla je Begovićeva.

U kampusu će biti koncetrisani ljudi, znanja, vrhunska infrastruktura i privatni sektor, kako bi doprinijeli razvoju bioekonomije u Srbiji.

Tu bi trebalo da se nalazi i centar za eksperimentalni rad sa životinjama međunarodno akreditovan, kako bi se pružale usluge kompanijama za predklinička istraživanja, a na projektu će raditi komapnija "Bekament".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana