Brnabić: Izjava nemačkog ambasadora na KiM brutalna i bezobrazna

Tanjug
Brnabić: Izjava nemačkog ambasadora na KiM brutalna i bezobrazna

BEOGRAD - Predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić ocenila je jutros da je izjava njemačlkog ambasora na Kosovu i Metohiji da su barikade nelegalne i da se moraju ukoniti do Božića "brutalna i bezobrazna".

Branabić je gostujući na Televizji Pink kazala da Srbi na barikadama svojim dostojanstvenim ponašanjem pomažu Beogradu da pokuša da na diplomatski način dođe do nekog rješenja ove situacije i da je neverovatno da na sva dešavanja imamo izjave njemačkog ambasadora koji šalje nevjerovatne poruke.

Premijerka je uputila veliki pozdrav našem narodu na Kosovu i Metohiji, zato što se, kako kaže, dostojanstveno bore i ne nasedaju na provokacije, čime, dodaje, pomažu i Beogradu da svim diplomatskim sredstvima pokušaju da se izbore za mir i za osnovna ljudska prava Srba na KiM.

"Tu se ne govori sada o nekim širim pravima. Oni zaista traže samo minimum minimuma, bazična ljudska prava. Imate Dejana Pantića koji je danas, evo 12. dan u pritvoru, a koji je, realno je reći, kidnapovan, zato što ne postoji drugi naziv i drugačija definicija za ono što je njemu učinjeno", rekla je Brnabić.

Dodaje da je on na "pravdi Boga priveden" i već 12 dana niko ne zna ni gde je, ni da li je pio lekove. "Niko se nije čuo da njim. Tu ne mislim samo na njegovu porodicu i njegovog advokata, nego i misiju EULEKSA, neverovatno je", rekla je Brmnabić .

Kako kaže, misija EULEKS-a na KiM je upravo tamo da bi obezbeđivala vladavinu prava i neka osnovna ljudska prava. " Imate šefa misije EULEKS-a koji je 15. decembra rekao da ne zna gde je on. Ne znaju ni da li je primio lekove, rekli su da ne znaju ništa o njemu, pri tom je to njima sve u redu", rekla je Brnabić. Ističe da je ta teritorija pod međunarodnim nadzorom, a niko se, kako dodaje, ne nađe da kaže kako to nije normalno.

"A na sve to imamo brutalne i bezobrazne izjave nemačkog ambasadora na KiM, koji nam šalje jučerašnjim intervjuom bar pet važnih poruka. Prva je da su barikade nelegalne.

Nelegalno je to što Srbi traže implementaciju Briselskog sporazuma i Zajednicu srpskih opština. Druga poruka je da se one moraju ukloniti jer dolazi Božić. Ne razumem zašto? Prošao je i Sveti Nikola koji je mnogim Srbima jednako važan, pa se ništa nije promenilo" rekla je Brnabić.

Dodaje da je očigledno da je nemačkom ambasadoru važan njegov Božić i da može da ode kući da odmori, pa mu smetaju barikade. Brnabić kaže da bi bilo primereno da je objasnio do kog Božića, jer postoji značajna razlika u vremeni između, kako je kazala našeg i njihovog Božića i dodaje da ne postoji ni minimum poštovanja prema Srbima.

 

" Sledeća poruka koju sam čula jeste ta da je zahtev, kako oni kažu, zahtev Aleksandra Vučića, iako vlada stoji jednoglasno iza njega, za povratak srpskih snaga na KiM, apsolutno apsurdan i neprihvatljiv.

Dakle, na taj zahtev treba da odgovori KFOR koji se nije izjasnio, ali zato nemački ambasador kaže da je neprihvatljiv. Ko je on da se javlja da govori o tome šta je u skladu ili nije u vezi sa Rezolucijom 1244", rekla je Brnabić. Ističe da oni na sebe preuzimaju i ulogu KFOR-a i Saveta bezbednosti UN. Kako kaže, neka pročita Rezoluciju 1244 pa onda neka priča to tome šta je apsurdno i neprihvatljivo. "Četvrta poruka koju nam je dao ambasador Nemačke juče jeste da ZSO mora biti u skladu sa ustavom Kosova. Ako je nešto u skladu sa ustavom Kosova, zašto onda pregovaramo o tome? Ne, i oni znaju da u skladu sa Briselskim sporazumom to nije tako", rekla je Brnabić. Brnabić je rekla da oni ponovo ulaze u ulogu koju im niko nije dao.

"Peta poruka je da podržavaju Prištinu. Oni su rekli da Nemačka u potpunosti stoji uz Prištinu po svim stavkama" rekla je Brnabić. Kako kaže, svi smo pričali koliko je Aljbin Kurti lud i neuračunjiv, i dodaje da je samo Aleksandar Vučić govorio, da jeste, ali da ne bi isključio da on za to takvo bahato ponašanje ima punu podršku nekoga i nečija leđa. " Sada se ispostavilo da je bio u pravu.

Sve ovo što se dešavalo od hapšenja Dejana Pantića, od Kurtijeve izjave u sred Berlina da za Prištinu ne postoji Briselski sporazum, na šta Nemačka nije reagovala. Sada vidimo da je ovo nemačka politika i da su uz Kurtija i da on ima ozbiljna leđa Nemačke" rekla je Brnabić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana