Brnabić i Čavušoglu: Odnosi dve države na visokom nivou

Tanjug
Brnabić i Čavušoglu: Odnosi dve države na visokom nivou

BEOGRAD - Predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas sa turskim ministrom inostranih poslova Mevlutom Čavušogluom o bilateralnim odnosima dve države, ekonomskoj saradnji i zajedničkim projektima dve države.

Tom prilikom Brnabić je istakla da su odnosi Srbije i Turske na izuzetno visokom nivou zahvaljujući intenzivnom dijalogu, razumjevanju, uzajamnoj podršci, kao i izuzetanom ličnom i profesionalnom odnosu predsjednika Aleksandra Vučića i Redžepa Tajipa Erdogana.

Kako je istakla, zahvaljujući ličnom angažovanju predsjednika Erdogana, turski investitori su ohrabreni da ulažu u Srbiji i dodala da postoji izuzetna saradnja sa turskim kompanijama, a kao primer navela je preuzimanje novog pogona i radnika kompanije "Geoks" od strane turske firme "Teklas", kao izuzetan vid podrške građanima i državi u kojoj posluje.

Takođe, od posebnog značaja, navela je Brnabić, predstavlja i interes turskih kompanija za ulaganje u manje razvijenim opštinama, što umnogome doprinosi podizanju životnog standarda.

Čavušoglu je ocijenio da su turske kompanije zadovoljne uslovima poslovanja u Srbiji i da postoji povećano interesovanje za ulaganje, pre svega u energetski sektor, ali i turizam, za koji je izrazio očekivanje da će i nakon pandemije ostati značajna oblast saradnje Srbije i Turske.

Brnabić je pružila podršku Turskoj agencija za saradnju i koordinaciju (TIKA) koja radi na obnovi mnogih kulturno-istorijskih spomenika u Srbiji, a šef turske diplomatije istakao je da će TIKA nastaviti restauracije spomenika u Srbiji i pozvao lokalne samouprave da predaju svoje projekte.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana