Brnabić: Do juna prvi srpski testovi na antitijela korone

Srna
Brnabić: Do juna prvi srpski testovi na antitijela korone

BEOGRAD - Premijer Srbije Ana Brnabić očekuje da krajem maja ili početkom juna Srbija ima prve svoje testove na antitijela virusa korona, kao i da se radi na formiranju genetičke biobanke.

Ona je rekla za TV “Prva” da će te testove proizvoditi Institut za primjenu nuklearne energije sa Institutom za molekularnu genetiku.

Govoreći o ukidanju vanrednog stanja u Srbiji, Brnabićeva je navela da je zdravlje nacije u velikoj mjeri sačuvano, ali da sve mjere prevencije i opreza ostaju na snazi.

“U zavisnosti od epidemiološke situacije, mere će se menjati iz nedelje u nedelju, iz meseca u mesec. Nastavljamo da gledamo kakvi su nam brojevi i kakva je situacija na terenu i u skladu sa tim da relaksiramo mere. Nakon ukidanja vanrednog stanja, sada je najvažnija lična odgovornost”, rekla je Brnabićeva, dodajući da se nada da će se mjere vremenom sve više relaksirati.

Ona je navela da je, dok se ne pronađe vakcina protiv virusa korona, “nova normalnost” da svi u zatvorenom prostoru nose zaštitne maske i da vode računa o ličnoj higijeni.

“Važno je da nema masovnog okupljanja, da nosite zaštitnu opremu i da kontakte svedemo na minimum”, rekla je ona, dodajući da nije cilj kažnjavanje građana, ali da će ako bude većeg okupljanja, koje je zabranjeno, reagovati pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova.

Brnabićeva je dodala da oba krizna štaba - medicinski i ekonomski, nastavljaju da rade.

Ona je rekla da će se Medicinski krizni štab, koji ona vodi, nešto rjeđe sastajati, a radiće i preko ljeta, ukoliko bude bilo drugog talasa na jesen, kao i da se nastavlja sa proširenim testiranjem.

Što se tiče drugog kriznog štaba, koji vodi predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, on će takođe nastaviti da radi kako bi pratio primjenu privrednih mjera i da li je potrebna još neka sektorska dodatna podrška.

Ona je navela da se Vlada Srbije vraća svojim aktivnostima, ta da će već u ponedjeljak, 11. maja, imati sjednicu savjeta za BDP.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana