Brnabić: Članstvo u EU - ključni spoljnopolitički prioritet Srbije

Srna
Brnabić: Članstvo u EU - ključni spoljnopolitički prioritet Srbije

BEOGRAD - Premijer Srbije Ana Brnabić rekla je na sastanku sa komesarom EU za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Oliverom Varheljijem da je članstvo u EU ključni spoljnopolitički prioritet Srbije, a evropska budućnost zapadnog Balkana važna za stabilnost cijelog regiona.

Govoreći o Godišnjem izvještaju Evropske komisije o napretku Srbije, Brnabićeva je ocijenila da je značajno to što su ekonomski kriterijumi u izvještaju pozitivno ocijenjeni.

Ona je poručila da će nastavak reformi biti prioritet buduće Vlade Srbije i naglasila da je cilj svih reformi koje Srbiji sprovodi na putu ka EU - bolji život građana, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Brnabićeva je istakla da je Ekonomsko-investicioni plan Evropske komisije za zapadni Balkan dodatan podsticaj i pomoć za nastavak reformskih procesa i da će doprinijeti rastu BDP-a i jačanju ekonomija.

Ekonomsko-investicionim planom Evropske komisije za zapadni Balkan predviđena su bespovratna sredstva od devet milijardi evra iz IPA fondova i još 20 milijardi evra od međunarodnih finansijskih institucija za region, za period od 2021. do 2027. godine.

Kao prioritetni izdvojeni su projekti u oblasti infrastrukture, obnovljivih izvora energije, zelene ekonomije i digitalne infrastrukture.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana