Brnabić: Beograd ne teži članstvu u Alijansi, ali održava saradnju

GS
Foto: tanjug

Premijer Srbije Ana Brnabić rekla je da je Srbija vojno neutralna zemlja, kao i da ne teži članstvu u NATO-u, ali da nastoji da nastavi da održava dijalog i saradnju u okviru Partnerstva za mir s ciljem očuvanja bezbjednosti i stabilnosti.

Na otvaranju Rouz-Rot seminara Parlamentarne skupštine NATO-a, Brnabićeva je navela da je saradnja Srbije i Alijanse u proteklom periodu bila dobra, a da Srbija posebno cijeni stav te organizacije o punom poštovanju vojne neutralnosti Beograda.

Srbija je zauzela poziciju vojne neutralnosti, uz saradnju sa NATO-om kroz program Partnerstvo za mir i održavanje tradicionalno dobrih odnosa i političke i vojne saradnje sa Rusijom - navela je Brnabićeva.

Govoreći o Kosovu i Metohiji kao važnoj bezbjednosnoj temi, ona je naglasila da je od početka godine u toj pokrajini bilo 115 etnički motivisanih incidenata i devet upada teško nauražanih prištinskih specijalaca na sjever Kosmeta.

Ona je ukazala na opasnosti od transformacije takozvanih Kosovskih snaga bezbjednosti u "oružane snage" i uvođenja obaveznog vojnog roka, što dodatno zabrinjava Srbe na Kosovu i Metohiji, prenijeli su beogradski mediji.

Brnabićeva je ocijenila da se to pitanje mora rješavati odgovorno kako bi se postiglo održivo rješenje u interesu građana, regiona mira i stabilnosti.

Prema njenim riječima, upravo zato je i važna stalna saradnja i dijalog sa NATO-om.

Ona je rekla da Kosovo i Metohija zauzima važno mjesto u odnosima sa NATO-om, imajući na umu misiju Kfora.

Što se tiče regionalne saradnje, Brnabićeva je istakla da su mir i bezbjednost u regionu osnovni uslov za napredak za svaku zemlju, ali i cijeli region.

Bilo kakva nestabilnost u bilo kom delu, utiču na čitav region - navela je Brnabićeva, te dodala da Srbija poštuje svoje susjede i da dosljedno poštuje nemiješanje u unutrašnja pitanja susjednih zemalja.

Ona je naglasila da inicijativa "Otvoreni Balkan" predstavlja šansu za region u vidu jačanja infrastrukture, slobode kretanja ljudi, robe, kapitala i usluga, ali da nije zamjena za evrointegracije kojima Srbija teži.

Zamjenik generalnog sekretara NATO-a Mirčea Džoana rekao je da je dugotrajno partnerstvo Srbije sa NATO-om dobro za njene građane, stabilnost u regionu i širu transatlantsku bezbjednost.

Znam da možemo da računamo na stalnu podršku Srbije, nadam se da ćemo imati konstruktivno partnerstvo i u narednih 15 godina. Možete da računate na nas - naveo je on, dodajući da su Srbija i NATO posljednjih godina "produbili i ojačali partnerstvo".

Džoana je istakao da NATO poštuje odluku Srbije da bude vojno neutralna, te ukazao da je "u sve opasnijem svijetu partnerstvo sa NATO-om sve važnije, s obzirom na to da se mijenja globalna ravnoteža moći".

Predsjednik Parlamentarne skupštine NATO-a Džerald Konoli rekao je da stabilnost zapadnog Balkana ostaje "apsolutno ključna" za evroatlantsku bezbjednost.

U zgradi parlamenta Srbije danas je počeo trodnevni Rouz-Rot seminar, koji Parlamentarna skupština NATO-a održava već tri decenije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana