Britanska ambasada u Prištini: Preduzeti korake za deeskalaciju situacije

Tanjug
Britanska ambasada u Prištini: Preduzeti korake za deeskalaciju situacije

PRIŠTINA - Ambasada Velike Britanije u Prištini saopštila je da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti nije poslao zemljama Kvinte svoj plan za smirivanje situacije na sjeveru KiM, ali da su ambasadori razgovarali o tome tokom sastanka u utorak.

Iz ambasade su za Radio Slobodu Evropu naglasili da je stav Londona da treba da se preduzmu prvi koraci za hitnu deeskalaciju situacije.

Komentarišući plan koji je predstavio Kurti za smirivanje situacije, iz ambasade su ocijenili da je jasno da su novi lokalni izbori, na kojima bi učestvovali i Srbi sa KiM, moguće rješenje.

-Međutim, stav Velike Britanije i dalje je da treba preduzeti prve korake za hitnu deeskalaciju situacije, posebno da se specijalne policijske jedinice uklone iz zgrada opština Zvečan, Leposavić i Zubin Potok i da gradonačelnici ovih opština nastave da rade svoj posao sa alternativnih lokacija - poručili su iz britanske ambasade.

Kurti je ranije rekao da je međunarodnim predstavnicima predao svoj prijedlog od pet tačaka za smanjene napetosti na sjeveru Kosova i Metohije, koji, između ostalog, podrazumijeva  raspisivanje vanrednih izbora na sjeveru KiM, povratak dijalogu i održavanje sastanka na visokom nivou ove nedjelje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana