Brisel očekuje nastavak dijaloga Beograda i Prištine

Srna
Brisel očekuje nastavak dijaloga Beograda i Prištine

BRISEL - Na Kosovu su održani prijevremeni parlamentarni izbori i u očekivanju potvrde konačnih rezultata, unaprijed se radujemo formiranju nove Skupštine i administracije, te izboru novog predsjednika, navodi se u zajedničkom saopštenju visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozepa Borelja i evropskog komesara za proširenje Olivera Varheljija.

U saopštenju se ističe da je EU poslala Stručnu izbornu misiju /EEM/ koja će ostati na Kosovu kako bi pratila postizborne procedure te da iznese i preporuke.

"EU će nastaviti da radi sa vlastima uz podršku Kosovu na evropskom putu. Zato će biti potrebno postići napredak u sprovođenju reformi u skladu sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju te evropskom planu reformi ali regionalnoj saradnji", napominje se u saopštenju.

U saopštenju se ukazuje i na to da evropski put Kosova ide kroz sveobuhvatnu normalizaciju odnosa sa Srbijom i da EU očekuje da će se nove vlasti u Prištini na konstruktivan način uključiti sa namjerom nastavka dijaloga posredstvom Brisela te da će iskoristiti priliku da postignu sveobuhvatan dogovor.

Vanredni parlamentarni izbori na Kosovu držani su juče.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana