Božinović: Šolc donosi ponude, a neke će izraziti i „jezikom ucjena“

Tanjug
Božinović: Šolc donosi ponude, a neke će izraziti i „jezikom ucjena“

BEOGRAD - Bivši ambasador Srbije u Njemačkoj Milovan Božinović ocijenio je da je posjeta njemačkog kancelara uvek važan politički događaj, ne samo za državu domaćina već i za cijeli region, te dodao da Olaf Šolc u Beograd stiže i sa ponudama od kojih će neke biti izražene jezikom ucjena.

Božinović u izjavi za Tanjug navodi da Šolc dolazi u Beograd

nesumnjivo u kontekstu ukrajinskog rata i globalnog pogoršanja prilika u Evropi, a možda i u svijetu, i da donosi određene ponude.

-Mislim da će neke biti izražene jezikom ucene - ako nećete ovo, dobićete ovakve posledice, što je deo opšteg ambijenta da se prostor za samostalno delovanje malih država smanjuje, gde je jezik političke komunikacije ogrubeo i sveden na to - jesi li ili nisi za mene - naveo je Božinović.

Šolc će, kako kaže, doći i sa pričom za koju će „trebati hrabrosti da se do kraja sasluša i razume“.

-Doći će sa pričom na koju će trebati da se odgovori vodeći računa šta su naše mogućnosti i šta je naš interes - naveo je on i podsjetio da je interes Srbije da se približi EU.

Prema njegovim riječima, bila bi „revolucija“ kada bi Šolc došao da kaže koje dvije godne će biti učlanjenje u EU i dodaje da u takvu mogućnost ne vjeruje.

-To će biti razgovor koji će imati težinu i smisao. Nadamo se da će nemačka politika koja je  i mnogo čemu različita od one koju je zapadna Nemačka vodila pre ujedinjena -rekao je nekadašnji ambasador u Berlinu i Beču.

Podsjetio je da je prije 30 i više godina praksa bila da njemački kancelar zemlje Balkana posećuje jednom u 15 godina i dodao da politika više nije tako jednostavna, i da se sa njom mora nositi.

-Bez Nemačke region ne može očekivati prosperitet, to je realnost sa kojom se moramo pomiriti. I Šolc ima taj zadatak, za koji je Nemačka uvek bila kandidat da ga preuzme, sa različitim entuzijazmom u različita vremena, da bude mentor balkanskih država, država jugoistočne Evrope kada je reč o približavanju tog dela EU - rekao je Božinović.

Kada je reč o poseti Prištini, kaže da je postalo uobičajeno ponašanje međunarodnih zvaničnika.

-U poslednje vreme sve zemlje, ne samo Nemačka, pre ili posle Beograda dolaze i na Kosovo što je deo stava da je reč o dve ravnopravne i samostalne države, što mi ne prihvatimo - rekao je Božinović.

Dodao je da ne očekuje da će posjeta Šolca Kosovu nešto naročito promijeniti u odnosima Beograda i Prištine.

-Kada bi se tu nešto promenilo i kada bi se napravio neki pomak, to bi bilo nešto bitno, a tu nisam optimista i ne vidim da su se stvari narocito promenile u Nemačkoj, ali ostaje da se vidi - rekao je Božinović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana