Borelj: Sastanak Prištine i Beograda ako bude napretka u razgovoru o registarskim tablicama

Srna
Borelj: Sastanak Prištine i Beograda ako bude napretka u razgovoru o registarskim tablicama

BEOGRAD - Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj izjavio je danas u Briselu da je spreman da zakaže sastanak Beograda i Prištine na najvišem nivou ako pregovarači naprave napredak ka praktičnom rješenju o registarskim tablicama prije roka 21. novembra.

On je poručio da taj rok ne smije da se dočeka bez dogovora ili će situacija biti "na ivici veoma opasne".

Borelj je naveo da šefovi pregovarači u Briselu počinju da rade na sljedećim koracima već večeras.

"Kosovska strana dolazi večeras. Spreman sam da zakažem liderski sastanak ako pregovarači naprave napredak ka praktičnom rješenju o registarskim tablicama prije roka 21. novembra", rekao je Borelj novinarima poslije sastanka ministara spoljnih poslova EU u Briselu, prenosi Tanjug.

On je šefove evropskih diplomatija izvijestio o razgovorima sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom samoproglašenog Kosova Aljbinom Kurtijem, koje je nedavno imao na marginama Pariskog mirovnog foruma.

Ministarstvo unutrašnjih poslova samoproglašenog Kosova ranije je saopštilo da će svi vlasnici automobila na Kosmetu koji od 21. novembra do 21. januara i dalje budu imali srpske registarske oznake biti kažnjeni sa 150 evra.

Vlada samoproglašenog Kosova je prvobitno imala rok 31. oktobar za preregistraciju automobila sa srpskim tablicama u "RKS - Republika Kosovo".

Prema novom planu, od 1. novembra do 21. novembra biće izrečena opomena za vlasnike automobila sa srpskim tablicama, a od 21. novembra do 21. januara biće izrečena novčana kazna.

Prema odluci Vlade u Prištini, probne registarske tablice biće kasnije korištene, a poslije 21. aprila automobili sa ovim tablicama neće moći da se kreću na Kosovu i Metohiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana