Borelj: Beograd i Priština da obezbijede mir i stabilnost

Srna
Borelj: Beograd i Priština da obezbijede mir i stabilnost

BEOGRAD - Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Žozep Borelj saopštio je da je razgovarao sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom /samoproglašenog/ Kosova Aljbinom Kurtijem i da je obje strane pozvao da se uzdrže od bilo kakvih jednostranih akcija koje bi mogle da dovedu do daljih tenzija.

“Posljednja dešavanja dovode u opasnost godine napornog rada u okviru dijaloga Beograda i Prištine”, napisao je Borelj sinoć na “Tviteru”.

Borelj je naveo da povlačenje Srba iz kosovskih institucija nije rješenje za aktuelne sporove, dodajući da to ima potencijal da dodatno eskalira tenzije na terenu.

“Pozivamo Srbiju i predstavnike kosovskih Srba da poštuju svoje obaveze iz dijaloga i vrate se u kosovske institucije kako bi ispunili svoje dužnosti, uključujući policiju, pravosuđe i lokalne administracije”, istakao je Borelj.

On je dodao da EU ponovo poziva kosovske vlasti da bez odlaganja poštuju svoje obaveze. “To znači da se odmah produži proces preregistracije vozila i obustavi svaka kaznena akcija protiv vlasnika KM tablica. Pitanje registarskih tablica mogu riješiti strane u okviru dijaloga”, naveo je Borelj.

EU, rekao je Borelj, takođe poziva Kosovo da odmah započne korake ka uspostavljanju zajednice opština sa srpskom većinom.

“Skupština Kosova je ratifikovala Briselski sporazum, a Ustavni sud Kosova odlučio je da Zajednica treba da se uspostavi. Stoga je njeno uspostavljanje obavezujuća zakonska obaveza za Kosovo. Kontinuirano nesprovođenje ove obaveze podriva princip vladavine prava i šteti ugledu i kredibilitetu Kosova”, naveo je Borelj.

Borelj je naglasio da je odgovornost strana da obezbijede mir i stabilnost.

“Bilo kakve radnje, poput paljenja automobila ili zastrašujuće retorike koje bi mogle dovesti do tenzija su neprihvatljive i izazvaće odgovarajuću reakciju međunarodne zajednice”, naveo je on.

Prema njegovim riječima, u bliskoj saradnji sa Kforom i Kosovskom policijom, Misija EU za vladavinu prava /Euleks/ je spremna da obezbijedi stabilnost na terenu na Kosovu u svojoj ulozi drugog bezbjednosnog odgovora.

“Euleks i Kfor će nastaviti da podržavaju održavanje bezbjednog i sigurnog okruženja u skladu sa svojim mandatima”, poručio je Borelj.

Borelj je istakao da EU apeluje na strane da ozbiljno izaberu put dijaloga i da se uzdrže od svake akcije koja bi dovela do nasilja i konfrontacije.

“EU je spremna da nastavi da olakšava pregovore, ali obje strane treba da pokažu spremnost da traže rješenja na konstruktivan način i poštuju svoje obaveze preuzete u dijalogu”, zaključio je Borelj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana