Borel zatražio od Kurtija da suspenduje policijske operacije

SRNA
Borel zatražio od Kurtija da suspenduje policijske operacije

BRISEL- Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Jozep Borel zatražio je od premijera samoproglašenog Kosova Aljbina Kurtija da odmah suspenduje policijske operacije u blizini opštinskih zgrada na sjeveru Kosova.

"Kosovske specijalne snage trebaju da se povuku. Istovremeno zahtijevamo od Srbije da podrži povlačenje radikalnih elemenata iz ovih oblasti", piše u Boreljovom odgovoru Kurtiju koji je objavio njegov portparol Peter Stano na "Tviteru".

Borelj navodi da je nakon deeskalacije otvoren za razgovor o detaljnijem bezbjednosnom aranžmanu sa Kforom i Euleksom.

On je, takođe, rekao da četvorica gradonačelčnika na sjeveru Kosova trebaju privremeno da rade sa drugih lokacija, a ne u opštinskim zgradama.

Borelj je podsjetio da je EU zatražila održavanje prijevremenih izbora što je prije moguće u sve četiri opštine.

"Očekujemo da kosovski Srbi učestvuju na ovim izborima i taj zahtjev smo jasno predočili predsjedniku Aleksandru Vučiću", navodi evropski komesar.

Borel je naglasio u odgovoru Kurtiju da "nema nekažnjivosti za nasilje počinjeno 29. maja" i da će Euleks pratiti sve istrage u skladu sa svojim mandatom.

On je dodao da je spreman da sazove sastanak Kurtija i Vučića uz preduslov da Kurti preduzme neophodne koraka ka deeskalaciji i da otvori put održavanju novih izbora.

Borelj je na kraju ponovo pozvao Kurtija da preduzme korake ka deeskalaciji, u skladu sa zahtjevima članica EU i američkih partnera, te da se tek nakon uspostavljanja mira i stabilnosti na sjeveru Kosova može fokusirati na normalizaciju kroz punu primjenu, sa obje strane, Sporazuma o putu ka normalizaciji.

On je rekao da rad na uspostavljanju Zajednice srpskih opština treba početi bez odlaganja ili uslovljavanja. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana