Bogata riznica Saborne crkve u Beogradu

GS
Bogata riznica Saborne crkve u Beogradu

BEOGRAD - U Sabornom hramu Svetog arhangela Mihaila održana je promocija knjige „Riznica Saborne crkve u Beogradu” čiji autori su dr Vuk Dautović, prof. dr Igor Borozan i đakon Budimir Kokotović.

 Tim povodom predstavljeni su i izabrani predmeti iz ove riznice. Tako će na izložbi, koja će biti otvorena do 27. novembra, posetioci moći da, između ostalog, prvi put vide „crkveno nebo” pod kojim je krunisan kralj Petar Prvi Karađorđević, kao i pribor za njegovo miropomazanje, zatim katapetazmu sa predstavama srpskih svetitelja Simeona Nemanje, Save i Stefana Prvovenčanog koju je darovala kraljica Draga Obrenović. U staklenim vitrinama su i prestoni krst kralja Aleksandra Obrenovića, ručni krst mitropolita Mihaila, barjak krojačkog beogradskog esnafa, vjenčila kneza Milana Obrenovića i kneginje Natalije...

Pozdravnu reč uputio je patrijarh Porfirije, a ministarka kulture Srbije Maja Gojković ukazala je na značaj ovog hrama i njegove riznice za naše nasleđe, duhovni i kulturni život našeg naroda i svakog pojedinca. O ideji i realizaciji projekta govorio je episkop jegarski Nektarije, starešina Sabornog hrama, a o bogatoj monografiji njeni autori.

Učesnici programa podsetili su da je početkom ove godine, u saradnji Muzeja SPC i Saborne crkve, a po blagoslovu patrijarha, pokrenut projekat „Otvorimo riznicu Saborne crkve” s ciljem da se izvedu konzervatorsko-restauratorski radovi na vrednim predmetima riznice Hrama Svetog arhangela Mihaila kako bi se trajno sačuvali za buduća pokolenja i učinili dostupnim javnosti.

Ovaj projekat predstavlja samo početak nadahnut najiskrenijom željom i voljom da u predstojećem periodu budu sprovedeni kompletni konzervatorsko-restauratorski radovi na svim predmetima i bude formirana stalna postavka riznice ove crkve.

Riznica, sa predmetima koji su nastali u periodu od 17. do 20. vijeka, predstavlja samo deo svhedočanstva o duhovnom, istorijskom, kulturnom i umhetničkom značaju i nasljeđu srpskog naroda, koje je više od tri vijeka baštinio prvo stari, a potom i novi Saborni hram o čijem nastanku i razvoju se takođe sinoć govorilo.

Monografiju je izdao Muzej SPC uz podršku Ministarstva kulture, a pripremljena je kao druga knjiga u ediciji „Riznice Srpske pravoslavne crkve”, čiji su urednici jerej dr Vladimir Radovanović i dr Miljana Matić. Saizdavači knjige su Saborna crkva i Institut za istoriju umjetnosti Filozofskog fakulteta, prenosi Politika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana