Bocan-Harčenko:Ne dopustiti ponavljanje tragedije svjetskog rata

Srna
Bocan-Harčenko:Ne dopustiti ponavljanje tragedije svjetskog rata

BEOGRAD - Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko je, povodom Dana primirja u Prvom svjetskom ratu, istakao da se danas odaje pošta odvažnom podvigu ruskih vojnika i svih ruskih saveznika koji su ustali u odbranu nezavisnosti i slobode svojih zemalja.

- Naša je obaveza da ne dopustimo ponavljanje tragedije svjetskog rata - naglasio je Bocan-Harčenko.

Rukovodeći se visokim moralnim idealima, dodao je on, treba uraditi sve što je moguće radi utvrđivanja duha saradnje, uzajamnog povjerenja i dobrosusjedstva u međudržavnim odnosima.

- Samo jedinstvo može dovesti miru i prosperitetu. Neka zauvijek traju svijetla sjećanja na junake. Slava rusko-srpskom bratstvu po oružju - naglasio je ruski ambasador.

On je u pisanoj izjavi naveo da je Prvi svjetski rat bio globalna katastrofa, koja je odnijela milione života, te da Rusija nije željela taj konflikt, ali da glas razuma niko nije čuo.

- Nastojeći da spriječi druge države od kobnog koraka, preduzimala je svestrane napore da se neslaganja riješe mirnim putem. Ali glas razuma niko nije čuo. Rusija je morala da odgovori na izazov, ispunjavajući bratski dug prema srpskom narodu - naveo je Bocan-Harčenko.

On je dodao da je Rusija, prisilno stupivši u rat, od prvih dana davala veliki doprinos borbi protiv zajedničkog neprijatelja, slomivši kičmu austro-ugarske ratne mašinerije.

- Odlučne ofanzive u Istočnoj Pruskoj i Galiciji su poremetile planove protivnika i omogućile saveznicima Antante da zadrže stratešku inicijativu - naveo je Bocan-Harčenko.

On je podsjetio da je neprijatelj prebacio na istok skoro polovinu svojih divizij, ali su ruski pukovi čvrsto izdržali taj pritisak i hrabro se suprotstavljali varvarskim metodama borbenih akcija, uključujući široko korišćenje otrovnih supstanci.

Pri tome, naglasiio je Bocan-Harčenko, ruska vojska nikada nije pala na nivo toliko neljudskih postupaka.

- Rusija se uvijek računala samo na svoje snage, ni jedanput se ne obratila saveznicima sa molbom da krenu u ofanzivu kako bi se olakšao položaj naše vojske - rekao je on.

Ruski ambasador je podsjetio da na legendarnu Brusilovljevu ofanziva 1916. godine, kao i da je čak i u završnoj etapi rata, bez obzira na najtežu političku situaciju u zemlji, Rusija pružala pomoć Antanti.

On je naveo da su istočni i kavkaski frontovi i dalje vezali značajni dio snaga njemačkog bloka zbog priprema velike ofanzive ruske vojske i ratne mornarice, a sve to je stvorilo preduslove za uspješne borbene akcije saveznika, uključujući i na balkanskom ratištu.

Ruski ambasador je podsjetio da je u Prvom svjetskom ratu na bojištima poginulo više od tri miliona ruskih državljana, te istakao da se u Srbiji čuvaju zahvalna sjećanja na ruske junake koji su pali na Solunskom frontu i tokom odbrane Beograda.

- Beskrajna ljubav prema Otadžbini, bezgranična vjera u istinu i pravednost pomagale su našem narodu da opstane u najsurovijim iskušenjima - istakao je ruski ambasador.

On je ocijenio da su se još više te osobine manifestovale i u Drugom svjetskom ratu, čija se 75. godišnjica završetka obilježava ove godine, te podsjetio da je narod tadašnjeg SSSR odbranio rodnu zemlju, odigrao odlučujuću ulogu u približavanju velike pobjede nad fašizmom i donio oslobođenje porobljenoj Evropi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana