Bocan-Harčenko: Važno da Srbija i Rusija nastave da vode nezavisnu politiku

Tanjug
Bocan-Harčenko: Važno da Srbija i Rusija nastave da vode nezavisnu politiku

BEOGRAD - Srbiju i Rusiju vezuju dugi tradicionalni i prijateljski odnosi i da je važno za obe zemlje da vode nazavisnu politiku i da rade na daljem jačanju i unapređenju odnosa, rekao je danas ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko tokom obilježavanja Dana Rusije.

Istakao je da je i za Rusiju, kao i za Srbiju važno da čuva i jača suverenitet u svim sferama - u politici, ekonomiji, tehnologijama, kulturi i odbrani. 

“Naravno i za Srbiju i za nas veoma važno čuvanje, jačanje, zaštita naših tradicionalnih vrijednosti, vjerskih vrednosti i naših duhovnih veza. Gradićemo našu bilateralnu saradnju koja se razvija”, rekao je ambasador. 

Bocan-Harčenko je naglasio da se poruke sa Svesrpskog sabora podudaraju sa onim što predsjednik Rusije Vladimir Putin naglašava kao osnovu za razvoj Rusije.

“Za nas je najvažnije da narod bude jedinstven, da se ekonomski razvija, da sarađuje, jer je to važno zbog promjena u svjetskoj ekonomiji. Mjenja se svijet, mjenjaju se centri moći. Rusija je jedna od vodećih država za uspostavljanje novog međunarodnog poretka”, rekao je ruski ambasador. 

Podsjetivši da Srbija nije uvela sankcije Rusiji, naveo je da Rusija može da pruži najbolju pomoć za Srbiju koja se odnosi na nacionalne interese. 

“Srbija se ne pridružuje podršci sankcijama protiv Rusije, što je za nas veoma važno. U Srbiji postoji porast razumjevanja s obzirom na druge prioritete, ali postoji interes prema različitim integracijama koje se pojavljuju”, rekao je Bocan-Harčenko i ocijenio da je Ana Brnabić, kada je bila predsjednica Vlade, napravila “dobar ugovor između Srbije i evropsko-azijskih zemalja”. 

Svečanom prijemu u ruskoj ambasadi u Beogradu prisustvovali su predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević, predsednica Narodne Skupštine Ana Brnabić, ministar spoljinih poslova Marko Đurić, ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić, ministar odbrane Bratislav Gašić, ministarka  rudarstva i energetike Dubravka  Đedović Handanović, ministar telekomunikacija Dejan Ristić, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nemanja Starović, ministar bez portfelja Nenad Popović, ministar sporta Zoran Gajić, ministar kulture Nikola Selaković, predsednica Pokrajinske vlade Maja Gojović, dipmolatski kor, predstavnici pravoslavne i islamske zajednice i javne ličnosti. 

Dan Rusije je državni praznik koji se od 1992. godine obilježava 12. juna u čast usvajanja Deklaracije o državnom suverenitetu Ruske Sovjetske Federativne Socijalističke Republike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana