Bocan-Harčenko: Premještanje srpskog spomenika u Prištini dio politike Zapada

Tanjug
Bocan-Harčenko: Premještanje srpskog spomenika u Prištini dio politike Zapada

BEOGRAD - Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko rekao je danas da se premještanje spomenika palim srpskim borcima u Prištini potpuno uklapa u politiku Zapada, usmjerenu na mijenjanje istorijske pravde.

Ruski ambasador dodao je da cijelu situaciju pogoršava i reakcija francuskih i njemačkih diplomata, koji umjesto izvinjenja i vraćanja spomenika na prvobitno mjesto, inzistiraju na tome da su u pravu.

„Prezir Berlina i Pariza prema sjećanju na vojnu slavu srpske vojske, velike žrtve koju su srpski vojnici prinosili na oltar pobjede zemalja Antante tokom Prvog svjetskog rata, nedvosmisleno potvrđuje vječitu srbofobnu nastrojenost Zapada“, saopštio je ambasador na Telegramu.

Ambasador je podsjetio da je samo za četiri godine Prvog svjetskog rata srpski narod izgubio više od 1,2 miliona ljudi, što je tada bila trećina stanovništva.

Stoga je on ovaj čin ocijenio kao „sramnu akciju, koja se potpuno uklapa u politiku Zapada, usmjerenu na mijenjanje istorijske pravde i široko rasprostranjen rat protiv spomenika, koji se odavno vodi i protiv Rusije“.

„Poražava cinizam, nemoral i protivzakonitost odluke takozvanih ambasadora Francuske i Njemačke u srpskoj pokrajini Kosovo i Metohija da sa prištinskog groblja samovoljno prenesu spomenik srpskim vojnicima, koji su pali tokom Balkanskih ratova i Prvog svjetskog rata, i zamijene ga spomen obilježjem posvećenom francuskim vojnicima poginulim na Kosovu“, naveo je Bocan-Harčenko.

On je dodao da situaciju pogoršava i to što diplomate umjesto zvaničnog izvinjenja i vraćanja spomenika na prvobitno mjesto nastavljaju da arogantno inzistiraju na tome da su „u pravu“.
 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana