Bocan-Harčenko: Nema promjene saradnje Beograda i Moskve

Srna
Foto: Tanjug/AP

BEOGRAD- Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko ocijenio je danas da je najvažnije da postoji povjerenje i zajednički interes koji odgovara nacionalnom interesu i Rusije i Srbije i jačanju njihovih veza, duhovnih, kulturnih, ali i privrednih.

Bocan-Harčenko je na prijemu u ruskoj Ambasadi u Beogradu povodom Dana Rusije, kojem je prisustvovao i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, istakao da je Srbija među zemljama koje uvažavaju stav Moskve, jer u svojim strateškim ciljevima ona ima dosljedan i veoma određen stav neutralnosti i neuključivanja u vojno-političke organizacije.

"Za nas je poštovanje nacionalnih interesa Srbije najbolja opcija za razvoj bilateralnih odnosa, a bez obzira na ono što čujemo skoro svakog dana, ne postoji nijedna naznaka za promenu doslednog stava predsednika Srbije i Beograda, pre svega u onom što je presudno - apsolutno smo ubeđeni da neće biti priznanja /samoproglašenog/ Kosova i da nema promene saradnje sa Rusijom", rekao je Bocan-Harčenko.

On je napomenuo da je Rusija svjesna da se Srbija ne pridružuje sankcijama, što stvara priliku da se ide dalje, javio je "Sputnjik".

"Ne mogu da kažem da je to lako jer se Srbija nalazi u okruženju zemalja koje su uvele sankcije, ali ima koraka unapred. Najvažnije je da postoji poverenje i zajednički interes koji odgovara nacionalnom interesu i Rusije i Srbije koji odgovara jačanju naših veza, duhovnih, kulturnih, ali i privrednih", rekao je Bocan-Harčenko.

Bocan-Harčenko je istakao da nema sumnje da će doći do stvaranja novog međunarodnog poretka koji će podrazumijevati jednakost zemalja, pravednu saradnju, poštovanje i uvažavanje vrijednosti svakog naroda i globalne bezbjednosti na osnovu interesa svakog naroda.

On je naglasio da je, umjesto međunarodne izolacije Rusije, kako je očekivao Zapad, nastala nova faza integracije, razvoj evroazijskih integracija u okviru ŠOS i BRIKS u kojima su i Kina i Indija, "odnosno međunarodna većina".

Prijemu u Ambasadi Ruske Federacije u Beogradu prisustvovali su i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić i ministar energetike Dubravka Đedović.

Dan Rusije obilježava se od 1992. godine u čast usvajanja Deklaracije o državnom suverenitetu Ruske Sovjetske Federativne Socijalističke Republike 12. juna 1990. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana