Bocan-Harčenko: Beograd prihvatio poziv Lavrova da Selaković posjeti Rusiju

Srna
Foto: Tanjug

MOSKVA - Srbija je sa velikim zadovoljstvom prihvatila poziv šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova da njegov srpski kolega Nikola Selaković posjeti Rusiju i već su date odgovarajuće instrukcije u tom smislu, rekao je ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko.

"Srbija je, sa velikim zadovoljstvom i očekivanjima, prihvatila poziv Lavrova da Selaković posjeti Rusiju. Predsjednik je dao uputstva da se posjeta organizuje", rekao je Bocan-Harčenko za rusku televiziju "Rusija 24".

On je komentarisao nedavne poteze pojedinih zemlja da se blokira za juče planirana posjeta Lavrova Beogradu. Selaković je, takođe, izrazio uvjerenje da će dvije zemlje i pored provokacija dalje razvijati odnose, dijalog i saradnju, prenio je TASS.

Bocan-Harčenko: Moskva ne mijenja stav oko KiM

Bocan-Harčenko je poručio da Srbija i Rusija nastavljaju na najbolji način da razvijaju i unapređuju odnose, i da Moskva ne mijenja stav oko Kosova i Metohije.

Ambasador Rusije je istakao da istrajno radi na razvoju odnosa dvije zemlje uz želju i cilj da se oni razviju na najbolji način, a partnerstvo dva naroda bude još sveobuhvatnije i sadržajnije.

Bocan-Harčenko je rekao da je na ovako važan dan, pred nadolazeći praznik, nemogće zaobići to da je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov onemogućen da dođe u Beograd, ocjenjujući da ta činjenica najjasnije pokazuje pritisak na Srbiju, ali i to da je Srbija snažna i da ne pristaje na zahtjeve.

"Na Zapadu su stvorili histeriju oko najavljene posjete, jer im je bilo jasno sa kakvim velikim srcem će biti dočekan u Beogradu", rekao je Bocan- Harčenko i naglasio da zapadna Evropa ne želi da čuje istinu, šta je realno i šta je stav oko Kosova.

Ambasador je poručio da Rusija ne mijenja stav o Kosovu, da on ostaje isti, kao i stav o BiH i Dejtonskom sporazumu.

Naglasio je da je Rusija, kao i Srbija, u najboljoj fazi razvoja, što je rezultat rada rukovdstva zemalja, a to je, sa obje strane najbolja pretpostavka za saradnju.

Bocan-Harčenko je rekao da su Srbija i Rusija unaprijedile odnose na svim poljima zahvaljujući tome što Beograd ne prihvata da uvede sankcije Moskvi.

Ambasador je pomenuo i situaciju u Ukrajini i dodao i da će nalozi vrhovnog komandata Vladimira Putina koji se tiču specijane vojne operacije biti izvršeni u potpunosti u cilju zaštite ruskog naroda.

Naglasio je da Rusija nema sumnju da je na pravoj strani istorije.

"Ako ima onih u Evropi, i ne samo u Evropi, koji sumnjaju, mi nemamo sumnje da će im za koju godinu sve biti jasno. Ovo je istina i Rusija je primorana da poslije više političkih i diplomatskih pokušaja povuče težak korak - koji je imao samo jednu opciju", rekao je on.

Svečanosti su prisustvovali i predstavnici Srpske pravoslavne crkve, opozicionih stranaka, diplomatskog kora, kao gradonačelnici Beograda i Niša Zoran Radojičić i Dragana Sotirovski, te bivši predsjednik Tomislav Nikolić.

Dan Rusije obilježava se 12. juna, na dan kada je 1990. godine održan prvi Kongres narodnih poslanika Ruske Sovjetske Federativne Socijalističke Republike, na kojem je bila donijeta Deklaracija o državnom suverenitetu Rusije.

Godinu dana kasnije, toga dana održani su prvi svenarodni izbori na kojima je za predsjednika izabran Boris Jeljcin koji je 1992. godine 12. jun proglasio praznikom i neradnim danom. Zvanični naziv - Dan Rusije - praznik je dobio 2002. i slavi se u cijeloj zemlji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana