Blinken čestitao Srbiji Dan državnosti

Srna
Blinken čestitao Srbiji Dan državnosti

VAŠINGTON - Američki državni sekretar Entoni Blinken uputio je čestitku narodu Srbije povodom Dana državnosti, u ime SAD, objavljeno je na internet stranici Stejt departmenta.

On je u saopštenju naveo da SAD cijene strateško partnerstvo sa Srbijom.

"Radujemo se jačanju naših bilateralnih odnosa i učvršćivanju stabilnije, bezbjednije i naprednije budućnosti za srpski i američki narod. Privrženi smo pružanju podrške vašem cilju članstva u EU i radujemo se saradnji sa novom vladom Srbije i našim evropskim partnerima kako bismo pomogli Beogradu da ispuni kriterijume za pristupanje Uniji", istakao je Blinken.

Blinken je naglasio da SAD ohrabruju Srbiju da ispuni svoje obaveze i nastavi sa dijalogom koji omogućuje EU kako bi se postigao sveobuhvatni sporazum o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Prema njegovim riječima, SAD žele dalju saradnju sa Srbijom.

Blinken je napomenuo da su učešće Srbije u mirovnim misijama UN i EU, te zajedničko razmještanje snaga sa američkim u području Sahela primjeri neprocjenjive uloge koju Srbija igra u jačanju mira i bezbjednost, kako regionalno tako i globalno.

"Konačno, želim da iskreno čestitam Srbiji dobijanje domaćinstva za `Ekspo 27` u Beogradu i želim vam uspjeh u pripremanju tog događaja. Želim narodu Srbije miran i prosperitetan Dan državnosti i godinu koja je pred nama", dodao je Blinken.

Srbija danas obilježava Dan državnosti - Sretenje, u znak sjećanja na obnovu srpske državnosti početkom 19. vijeka, odnosno začetak novovjekovne srpske države.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana