Bivši ministar Jasna Matić osuđena na sedam mjeseci kućnog pritvora

Srna
Bivši ministar Jasna Matić osuđena na sedam mjeseci kućnog pritvora

BEOGRAD - Bivši ministar telekomunikacija Srbije Jasna Matić osuđena je na sedam mjeseci kućnog pritvora zbog fiktivnih ugovora i zloupotrebe državnog novca sa saradnicima u nekadašnjoj vladinoj Agenciji za strana ulaganja i promociju izvoza.

Sudsko vijeće Specijalnog suda u Beogradu prvostepenom presudom proglasilo je krivim, osim Matićeve, i Vesnu Perić, bivšeg direktora Agencije, kao i Bojana Jankovića, nekadašnjeg zamjenika direktora, za zloupotrebu službenog položaja.

Perićeva i Janković su osuđeni na po godinu dana kućnog zatvora, dok je Božidar Laganin, koji je, takođe, neko vrijeme bio direktor Agencije, oslobođen optužbe, prenijeli su beogradski mediji.

Optužnica iz februara 2015. godine teretila je Matićevu, koja je i bivša direktorka Agencije, kao i osobe koje su bile, takođe, direktori i zamjenici agencije - Perićevu, Jankovića i Laganina, da su od februara 2006. do aprila 2013. godine, koristeći službeni položaj, na osnovu ugovora o autorskom djelu pribavili korist od oko 900.000 evra.

Optuženi su oštetili budžet za oko 300.000 evra.

U ime agencije oni su potpisali 1.291 ugovor o autorskom djelu, iako za takve ugovore nije bilo potrebe.

Riječ je o fiktivnim ugovorima, kako navodi tužilaštvo, na osnovu kojih nisu proizvedeni autorski radovi.

Svi optuženi su na sudu negirali krivicu.

Suđenje je trajalo pet godina od 2015, kada je optužnica podignuta i nakon što su Matićeva i ostali razriješeni funkcija.

Matićeva je bila ministar u Vladi Srbije čiji je premijer bio Mirka Cvetkovića.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana