Nije umro, zakoračio je u vječnost: Komemoracija i sahrana Bore Đorđevića

Agencije
Nije umro, zakoračio je u vječnost: Komemoracija i sahrana Bore Đorđevića

Legendarni rok muzičar Bora Đorđević biće sahranjen danas u svom rodnom Čačku, po njegovoj želji. U velikoj sali Kulturnog centra u Čačku prethodno je održan komemorativni skup kojem je, pored članova porodice, prisustvovao veliki broj Borinih prijatelja i poštovalaca.

Komemoraciji su, između ostalih, prisustvovali članovi grupe „Riblja čorba“, Predrag Peca Popović, Žika Jelić, Daša iz „Legendi“, Dejan Petrović, ministar Nikola Selaković, Borin najbolji drug iz detinjstva Prvoslav Prle Savić, gradonačelnik Čačka Milun Todorović, Vlado Georgiev, otac Gerasim, Miroslav Ilić, harmonikaš Miša Mijatović, Milan Đurđević iz „Nevjernih beba“...

„Bio je veći od života“

Ministar Selaković, izaslanik predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, rekao je da je Bora Đorđević bio veći od života i da će kao takav zauvek ostati sa nama.

„Bora Đorđević je istinski živeo ono što je pevao, a mi smo u tim pesmama učili o životu, njegovim čudima, ćorsokacima, razočarenjima i radostima. Svima nama izgledalo je beskrajno lako ono što je on radio snagom vulkana. Kao da je rečima slikao život vaš onakav kakav on jeste. Tako je sa genijima. To izgleda lako sve dok su sa nama. Sada znamo koliko je dara i snage bilo potrebno za to“, kazao je Selaković.

On je dodao da nas je Bora opominjao ali nas i radovao uvijek sa puno ljubavi za svoju zemlju i svoj narod.

„Bora je razumeo sve naše nade i strepnje i širinom svoga dara koji nam je podelio, učinio je i da mi živimo iskrenije i bolje. Bora nije opevao samo naš grad i naš svet. On ih je spajajući mnoge generacije i mlađih i stariji u ljubavi prema muzici u stvari gradio i to sada znamo“, rekao je Selaković.

Prema rečima Miluna Todorovića, gradonačelnika Čačka, Bora nikada nije zaboravio svoj rodni grad kao ni ljude sa kojima je tu odrastao.

„Ponosni smo što smo imali ovakvog umetnika i čoveka, rodoljuba i patriotu. Govorio si prvo sam Čačanin, Srbin pa roker. Često je bio buntovnik, nekada i bez razloga, ali uvek pravo u oči i u lice“, rekao je Todorović i dodao da se Bora Đorđević već svrstao uz Nadeždu Petrović i Vladislava Petkovića Disa i ostale velike koje je iznedrio grad Čačak.

Žika Jelić, član „YU grupe“ rekao je da će Boru pamtiti kao uvek raspoloženog i kao dobrog muzičara, pjesnika ali prije svega druga i prijatelja.

„S obzirom na to da sam 10 godina stariji od Bore, mogu slobodno da kažem da imam još nekoliko godina, sigurno ne nešto mnogo. Boro, ako već postoji neko mesto gde možemo da se sretnemo, onda ćemo se sresti jednog dana, dotle zbogom”, rekao je Jelić.

Od Bore se oprostio i stalni član „Riblje čorbe“, Nikola Zorić.

„Bore više nema. Svet ga više nema. Obezglavljeni smo. To su rečenice koje će ostati zauvek urezane u mom sećanju, a koje sam čuo proteklih dana. Pre tri godine Bora je napisao pesme za naš novi album, poslednji. Bilo je jako teško muzički ispratiti njegove duboke misli, teške emocije ali njegova snaga i volja su nam dale inspiraciju da taj posao obavimo na najbolji mogući način. Album `Ljuba i smrt`, do sada neobjavljen, ostaće nam kao zaveštanje Bore Đorđevića da ga podelimo sa vama“, kazao je Zorić.

Album „Ljubav i smrt“ biće premijerno publici predstavljen za Borin rođendan - 1. novembra.

U ime cijelog benda, okupljenima se obratio Miroslav Vicko Milatović, jedan od osnivača „Riblje čorbe“.

„Dragi naš Boki, ako misliš da si otišao, varaš se. Ako misliš da si nas ostavio, takođe se varaš. Zauvek ćeš ostati duboko u našim srcima i nikada nećeš otići. Imali smo tu čast i sreću što si baš nas izabrao da se družimo i stvaramo zajedničku muziku na tvoje vrhunske tekstove. Voleo bih da nam pozdraviš Rajka i Mišu i da im kažeš da nam užasno nedostaju kao što ćeš nam užasno nedostajati i ti“, kazao je Milatović.

Pjevač Miroslav Ilić rekao je da je bila velika privilegija ali i uzbuđenje sa Borom Đorđevićem podeliti, kako je rekao, zlatno doba muzike na našim prostorima.

„Što se mene tiče, sve što si radio na svom frontu, uvek si bio najbolji i najveći. Svi ostali mogu da ti pljunu pod prozor ali to je činjenica. S ponosom sam isticao da smo drugari još iz gimnazijskih dana. Zamoli svog anđela gore da pogleda svoj dom“, rekao je Ilić.

Borin kum, Zoran Dašić, član grupe „Legende“, istakao je da je Bora svojim pesmama usrećio generacije i dao im lepe trenutke.

„Mogu sa sigurnošću da kažem da je jedan veliki deo mog života završen. Toliko su nam životni putevi bili isprepletani da je maltene nemoguće odvojiti deo sa njim i deo bez njega. Ni smrt neke stvari ne može da prekine. Kada se konac kida, čvor ostaje zauvek“, rekao je on.

Podsjetio je da mu je Bora Đorđević pre 40 godina rekao „kad već ne možemo zajedno da radimo, uradi nešto sam, a ja ću biti uz tebe i daću sve da to uspe“.

„Tako su nastale Legende. Bora je bio čovek koji je promenio moj život i verovao u mene više nego i ja sam. Moj dobri duh, kako bih mu govorio, moj anđeo čuvar, moj kum”, rekao je Dašić i dodao da samo oni koji su dovoljno proveli vremena nasamo sa Borom, mogli su da spoznaju jednu tananu, nesebičnu dušu, lojalnu prijateljima.

„Bora nije umro. On je samo zakoračio u istoriju i večnost o kojoj mi mali i obični možemo samo da sanjamo“, zaključio je on.

Neposredno pred komemoraciju, u Kulturni centar je dopremljen veliki venac sa dve ukrštene gitare kojim se Grad Čačak oprostio od Bore uz reči: „Poslednji pozdrav našem Bori“.

Sahrana je zakazana za 14 sati i 30 minuta na Gradskom groblju.

U petak je u Čačku bio Dan žalosti.

Legendarni roker i frontmen grupe "Riblja čorba" preminuo je 4. septembra u u 72. godini u bolnici u Ljubljani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana