Bilčik: Izbori dobro sprovedeni, ne predviđam međunarodnu istragu

Srna
Bilčik: Izbori dobro sprovedeni, ne predviđam međunarodnu istragu

BEOGRAD - Izvjestilac EU za Srbiju Vladimir Bilčik izjavio je da su izbori u Srbiji dobro sprovedeni i da ne predviđa bilo kakvu međunarodnu istragu u kontekstu izbora.

Bilčik je za “Glas Amerike” rekao da je na institucijama Srbije da otklone eventualne nepravilnosti koje su se dogodile tokom vanrednih parlamentarnih i lokalnih izbora 17. decembra 2023. godine.

On je naveo da vlasti u Srbiji treba da sarađuju sa međunarodnim institucijama ukoliko se pojave bilo kakva pitanja koja bi zahtjevala njihovo angažovanje.

“Postoje pitanja na koja smo ukazivali u mom izvještaju Evropskom parlamentu godinama unazad. Riječ je o preporukama u vezi sa integritetom izborne kampanje, kao i pravilima koja se odnose na predizborni period i to je potrebno ozbiljno shvatiti, tako da na sljedećim izbora više ne bude tih suštinskih pitanja”, istakao je Bilčik.

On je rekao da su pozvali na hitnu istragu kada je riječ o slučaju nasilja koji se dogodio van Beograda kada je u njihovom vozilu napadnuta grupa posmatrača.

Prema njegovim riječima, posmatrači su od nadležnih tražili i da u potpunosti istraže tvrdnje u vezi sa kupovinom glasova, kao i o biračima koji su iz drugih mjesta došli i glasali u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana