Odbor za Kosovo i Metohiju: Bezbjednost na Kosmetu izrazito nestabilna, posebno za Srbe

Srna
Foto: Vijesti Onlajn

BEOGRAD - Odbor za Kosovo i Metohiju Skupštine Srbije ocijenio da je aktuelno stanje bezbjednosti na prostoru južne srpske pokrajine izrazito nestabilno i napeto, posebno u kontekstu položaja srpskog i drugih nealbanskih naroda, što je posljedica rušenja dijaloga Beograda i Prištine i nepoštovanja postignutih sporazuma.

Odbor je ukazao da je takvo stanje posljedica i jednostranih poteza Prištine i svakodnevnog sistematskog institucionalnog, fizičkog i psihičkog nasilja nad srpskim narodom na Kosovu i Metohiji.

Odbor snažno osuđuje i zahtijeva da Priština odmah prekine teror nad srpskim narodom i da se, umjesto prijetnji, fizičkog nasilja, upotrebe vatrenog oružja i svakojakog pritiska na srpski narod, iskreno posvete rješavanju svih problema na miran način, dijalogom, uz postizanje obostrano prihvatljivih rješenja.

Ovo skupštinsko tijelo pruža punu podršku srpskom narodu na Kosovu i Metohiji u odbrani svojih ljudskih prava i sloboda, bezbjednog života i opstanka, saopšteno je iz Skupštine Srbije.

Odbor vjeruje da će srpski narod na Kosovu i Metohiji i njegovi izabrani politički predstavnici nastaviti da se, kao i do sada, za svoja prava, bezbjedan život, ravnopravan položaj i opstanak bore mirnim, demokratskim sredstvima.

Osim toga, Odbor odbacuje sve pokušaje da se srpski narod na Kosovu i Metohiji, posebno na sjeveru, predstavi kao destabilizujući činilac, a njegovi izabrani politički predstavnivi kriminalizuju da bi se na taj način stvorilo opravdanje za primjenu sile od naoružanih prištinskih formacija protiv srpske zajednice.

Odbor poziva međunarodnu zajednicu, posebno one zemlje koje imaju nesumnjiv uticaj na Prištinu, da energično i hitno zaustave prištinske vlasti u kontinuiranom sprovođenju nasilja nad srpskim narodom.

Od međunarodne zajednice se traži da utiče da Priština bez odgađanja realizuje odredbe potpisanih sporazuma u okviru dijaloga, formira Zajednicu srpskih opština i da odustane od jednostrane odluke o preregistraciji vozila.

“Međunarodna zajednica, posebno UN i EU, imaju obavezu da obezbede punu primenu postignitih sporazuma”, naglasili su iz Odbora.

Odbor poziva međunarodno prisustvo na Kosovu i Metohiji /Unmik, Kfor i Eulesk/, da u skladu sa Rezolucijom 1244 Savjeta bezbjednosti UN nepristrasno i bez diskriminacije ispune svoje mandate.

Od njih se traži da obezbijede mirno okruženje za život srpskog naroda, kojem je ugrožen sam opstanak na Kosovu i Metohiji i da onemoguće Prištinu da koristi silu protiv civilnog srpskog stanovništva i onemogućava mu osnovna ljudska prava i slobode.

Informacije o stanju bezbjednosti na Kosovu i Metohiji, sa aspekta ugrožavanja bezbjednosti srpskog naroda, Odboru su dostavili Ministarstvo unutrašnjih poslova /MUP/, Bezbjednosno-informativna agencija, Kancelarija za Kosovo i Metohiju i Kancelarija za koordinacione poslove u pregovaračkom procesu sa privremenim institucijama samouprave u Prištini.

Informaciju je obrazložio direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana