Bez odlaganja staviti van snage mjere Prištine za ukidanje dinara

SRNA
Bez odlaganja staviti van snage mjere Prištine za ukidanje dinara

BEOGRAD - Narodna banka Srbije upozorila je da će ukoliko 1. februara stupe na snagu jednostrane mjere Prištine o ukidanju platnog prometa biti onemogućen unos i korištenje srpskog dinara što praktično znači nemogućnost isplate zarada, penzija, socijalnih davanja i drugih prihoda srpskom stanovništvu na Kosovu i Metohiji, te pozvala da se te mjere bez odlaganja stave van snage.

"Najavljenim merama potpuno se arbitrarno, proizvoljno i diskriminatorno uređuje oblast gotovinskih platnih transakcija i menja način na koji je godinama unazad funkcionisao transport dinara, te praktično, onemogućava gotovinski platni promet u dinarima", precizirano je u saopštenju.

Iz Narodne banke Srbije su poručili da privremena institucija samouprave na Kosovu i Metohiji ni u kom slučaju nije ovlašćena da proklamuje evro, niti bilo koju drugu stranu valutu jedinom dozvoljenom valutom na području Kosova i Metohije niti evro može da predstavlja legalno sredstvo plaćanja budući da je NBS jedina nadležna emisiona institucija koja je ovlašćena da odlučuje o upotrebi dinara na cijeloj teritoriji Srbije.

"Kada je reč o zvaničnoj valuti i zakonskom sredstvu plaćanja na Kosovu i Metohiji, važno je napomenuti da na Kosovu i Metohiji u ovom trenutku ne postoji nikakva druga zvanično uspostavljena valuta, niti je to evro. Ovo potvrđuju i EU i Evropska centralna banka u svojim javno dostupnim informacija jer evro ne mogu izdavati, niti uvesti kao valutu zemlje koje nisu članice EU i ne ispunjavaju `kriterijume iz Mastrihta` za pristupanje evrozoni", navedeno je u saopštenju.

Iz NBS-a je navedeno da ne treba posebno isticati da je uredba Prištine donijeta van očiju javnosti, bez javne rasprave u koju nije bilo uključeno ni albansko stavništvo, a kamoli predstavnici Srba na Kosovu i Metohiji, uz sve to i mimo procesa dijaloga.

U saopštenju je navedeno da ovdje nije riječ samo o jednostranoj, protivpravnoj monetarnoj mjeri kojom se nasilno mijenja praksa obavljanja platnog prometa za lica čiji su izvori prihoda i poslovanja u dinarima, već o mjeri čija primjena direktno ugrožava egzistenciju srpskog stanovništva i ima za cilj da posluži daljem istiskivanju srpskog stanovništva sa Kosmeta.

"Pri tome ne postoji nijedan opravdan razlog zbog kojeg gotovinski platni promet u dinarima ne bi nastavio da funkcioniše na isti način kao što je funkcionisao godinama u nazad", zaključeno je u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana