Petković: Beograd zadovoljan ishodom prve faze sprovođenja sporazuma

Srna
Petković: Beograd zadovoljan ishodom prve faze sprovođenja sporazuma

BEOGRAD - Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da povlačenje specijalnih policijskih jedinica Rosu sa administrativnih prelaza Jarinje i Brnjak protiče kako je dogovoreno u Briselu i da Beograd može da bude zadovoljan ishodom prve faze sprovođenja sporazuma.

"Od 8.00 jutros počelo je povlačenje Rosu koji je protivpravno ušao na sever Kosova i Metohije. Došao je KFOR, koji ima mandat da bude tu, a naši ljudi će se povući sa puteva. Krenula je celokupna tranzicija, u prvoj smo fazi sprovođenja sporazuma iz Brisela, a u ponedeljak će se početi sa režimom nalepnica za tablice”, rekao je Petković za TV “Prva”.

On je naveo da Beograd može da bude zadovoljan postignutim u Briselu.

“Situacija na Kosovu i Metohiji jeste teška, kao i naša pozicija, ali ćemo se boriti. Nema više skidanja tablica i ponižavanja našeg naroda, nema probnih tablica sa simbolima takozvanog Kosova, nema taksi od pet evra... Sačuvali smo KM tablice i ostale tablice koje izdaju naše policijske uprave”, rekao je Petković.

Misija KFOR-a predvođena NATO-om počela je da preduzima korake u podršci sprovođenju nedavnog dogovora o deeskalaciji i napretku na sjeveru Kosova postignutom između Beograda i Prištine, pod pokroviteljstvom EU, saopštio je KFOR.

Na Jarinju i Brnjaku je danas, uoči planiranog povlačenja specijalnih jedinica Rosu, oslobođena jedna traka Ibarske magistrale koja je prethodnih dana bila blokirana teretnim vozilima.

Nakon što je zvanični Beograd u Briselu prihvatio kompromis za rješenje situacije na sjnjveru Kosova, počelo je povlačenje specijalne jedinice policije koje će zamijeniti pripadnici KFOR-a.

NJihovo raspoređivanje i uklanjanje barikada trajaće do 16.00 časova.

Helikopter KFOR-a nadlijeće prostor iznad adminstrativnih prelaza Jarinje i Brnjak.

Građani su u jednu traku pomjerili kamione koje su prethodnih 12 dana koristili da naprave barikade.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana