Beograd: U toku ispitivanje devetogodišnjaka zbog sumnje na akutni hepatitis

Srna
Foto: Arhiva

BEOGRAD - Na Institutu za majku i dete "Dr Vukan Čupić" u Beogradu u toku je ispitivanje devetogodišnjeg dječaka za koga se sumnja da ima akutni hepatitis nepoznatog porijekla.

Načelnik Odjeljenja za ispitivanje i liječenje bolesti organa za varenje u Institutu Dragan Prokić izjavio je da se ne može još potvrditi da je riječ o novoj bolesti jer nedostaju pojedine analize. "Zato i dalje kažem da samo postoji sumnja, dok god ne završimo sa ispitivanjima.

Ovo je nova bolest u svetu i kod nas, tako da moramo biti veoma pažljivi. Dečak je klinički u dobrom stanju, ali je žut. Ne žali se na bolove, ali je njegova jetra u teškom i lošem stanju i zabrinjava nas to što se kod 10 odsto malih pacijenata jetra ne oporavi", rekao je Prokić za "Blic".

Svjetska zdravstvena organizacija saopštila je ranije da je zvanično registrovano više od 230 slučajeva ove bolesti u 20 zemalja na evropskom, američkom i azijskom kontinentu, kao i da se još 50 malih bolesnika nalaze "na posmatranju".

Zabrinjava to što je gotovo svakom desetom pacijentu bila potrebna transplantacija jetre, te da su već registrovana i četiri smrtna slučaja, od kojih tri u Indoneziji. Više od polovine oboljelih je u Velikoj Britaniji, a ima ih i u Španiji, Izraelu, SAD, Francuskoj, Italiji, Belgiji, Rumuniji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana