Beograd radi sve da odgovori na bezbjednosni rizik od dronova "bajraktar"

Srna
Foto: Srna

Ministar odbrane Srbije Miloš Vučević rekao je da Vojska Srbije radi sve da odgovori na bezbjednosni rizik zbog dopremanja turskih dronova "bajraktar" na Kosovo i Metohiju i ocijenio da se u Prištini u posljednje vrijeme mnogo ozbiljnije naoružavaju, te da to čine pojedine članice NATO kršeći Rezoluciju Savjeta bezbjednosti UN 1244 i Vojnotehnički sporazum iz Kumanova.

Vučević je rekao da to ne čini NATO kao alijansa, ali da pojedine njene članice vrše obuku, školovanje i usavršavanje prištinskog kadra, a sada i isporučuju oružje i vojnu opremu.

- Ali, njih je baš briga za te akte i međunarodno javno pravo. Ne samo da su Albanci dobili pet letjelica "bajraktar", nego i vrlo ozbiljne protivoklopne i protivtenkovske sisteme, kao i minobacače sa minama i još nešto što nije za potcjenjivanje - naveo je Vučević.

On je istakao da to ne mijenja odnos snaga, ali mijenja sliku na terenu i predstavlja daleko ozbiljniji bezbjednosni rizik i izazov za Srbiju, koja sprovodi sve što bi bila kontramjera i čime bi Vojska Srbije mogla da odgovori na rizik.

- Radimo u više pravaca i mjera u smislu zaustavljanja tih letjelica dejstvom određenih sistema i elektronskim neutralisanjem. To ne znači da se spremamo za rat, a za šta se sprema /premijer samoproglašenog Kosova/ Aljbin Kurti - neka svako razmisli - naglasio je Vučević i napomenuo da se nameće pitanje za šta i protiv koga Kurti nabavlja dronove i ko bi mogao da bude meta Prištine na Kosovu i Metohiji.

On je istakao da je Kurti veoma opasan, jer je dovoljno fanatik da ide u sukobe, u potpuno etničko čišćenje Srba, da živi za ispunjenje tog sna, da bude upisan u istoriji da je protjerao Srbe sa Kosova i Metohije i da izazove sukob Srbije sa NATO.

Vučević je za TV B92 rekao da srpske obavještajne agencije to pažljivo prate i da je Srbija bila upoznata istog trenutka kada su "bajraktari" stigli na Kosovo i Metohiju.

On je naglasio da je zabrana izvoza oružja iz Srbije logičan potez s obzirom na sve što se dešava na Kosovu.

- Mi se spremamo da se branimo ako nas neko napadne, a nadamo se i činimo sve da se ovo rješava politički, a ne sukobima. Za Srbiju je nacionalni interes da bude mir, a ne rat u državi i regionu - istakao je Vučević.

Komentarišući izjavu specijalnog izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka da dolazi do deeskalacije u dogovoru sa prištinskom stranom, Vučević je rekao da se možda iz Brisela čini da je situacija "gotovo sjajna", iako je na desetine Srba uhapšeno, upucano, pretučeno.

- Kurti napravi pet koraka u polje gdje nije smio da uđe, oni ga koriguju, pa ga vrate dva koraka, ali on ostaje tri - ukazao je Vučević i dodao da pritisci na Srbiju stižu sa svih strana, spolja i iznutra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana