Beograd: Povjerenik podnio krivičnu prijavu zbog snimaka pacijentkinje

Srna
Beograd: Povjerenik podnio krivičnu prijavu zbog snimaka pacijentkinje

BEOGRAD - Fotografije pacijentkinje iz privremene kovid bolnice u „Štark Areni” ne potiču sa sistema video-nadzora i načinila ih je nepoznata osoba vjerovatno mobilnim telefonom i zatim objavila na društvenoj mreži, a Povjerenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti podnio je krivičnu prijavu Višem javnom tužilaštvu u Beogradu - Posebnom odeljenju za visokotehnološki kriminal.

Povjerenik je povodom pojavljivanja fotografije pacijentkinje iz privremene kovid bolnice u “Štark Areni” na društvenim mrežama i u medijima, prikupio sve potrebne informacije od privrednog društva “Arena Beograd” d.o.o.S

“Na osnovu prikupljenih informacija utvrđeno je da navedene fotografije ne potiču sa sistema video-nadzora, koji je instaliran u ovom objektu, već da ih je sačinila nepoznata osoba drugim uređajem, verovatno mobilnim telefonom, a zatim objavila na društvenoj mreži”, navodi se u saopštenju.

Na ovakav način izvršena su krivična djela neovlašćeno fotografisanje iz člana 144. Krivičnog zakonika i neovlašćeno objavljivanje i prikazivanje tuđeg spisa, portreta i snimka iz člana 145. KZ.

Gonjenje za ova krivična djela preduzima se po službenoj dužnosti, ukoliko je djela učinilo službeno lice u vršenju službe, a u drugim slučajevima po privatnoj tužbi.

S obzirom na sve ove okolnosti, kao i na činjenicu da je krivično djelo učinjeno putem društvene mreže, Povjerenik je podnio krivičnu prijavu Višem javnom tužilaštvu u Beogradu - Posebnom odeljenju za visokotehnološki kriminal, navodi se u saopštenju.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana