Beograd: Pokrenuto potpisivanje peticije protiv sankcija Rusiji

Tanjug
Beograd: Pokrenuto potpisivanje peticije protiv sankcija Rusiji

BEOGRAD - Institut za političko umrežavanje pokrenuo je peticiju protiv uvođenja sankcija Rusiji zbog dešavanja u Ukrajini.


Peticiju je potpisalo 35 političara, intelektualaca i drugih javnih ličnosti, među kojima akademik Matija Bećković, predsjednik parlamenta i lider SPS Ivica Dačić, predsjednik Demokratske partije Srba Makedonije Ivan Stoilković, profesor Univerziteta Čedomir Antić...

U saopštenju Instituta se podsjeća da između Srbije i Rusije, odnosno dva naroda postoje neraskidive istorijske, kulturne, vjerske, političke, ekonomske, bezbjednosne i druge veze, navode da su brojni razlozi da se srpski narod i država nađu na pravoj strani istorije, uz Rusiju.

Navodi se i da su od nastanka srpske i ruske države veze dva slovenska naroda neraskidive, te da su ruska crkva i država direktno pomogle Svetom Savi da osnuje Srpsku crkvu.

Potpisnici su istakli i da je Rusija danas najznačajniji geopolitički, politički, bezbjednosni i ekonomski saveznik Srbije i srpskog naroda.

"To je višestruko potvrđeno u praksi - od zaštite teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije kroz dosledno poštovanje Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN i sprečavanja prijema tzv. Kosova u međunarodne institucije, preko sprečavanja usvajanja rezolucije o Srbima kao genocidnom narodu, zahvaljujucji vetu Vitalija Čurkina u UN 2015. godine, pa sve do podrške očuvanju Republike Srpske sa pripadajućim joj dejtonskim nadležnostima", navodi se u saopštenju.

Ekonomske pogodnosti saradnje Srbije i Rusije, poput višestruko jeftinijeg ruskog gasa za srpsko tržište u odnosu na ostala evropska, te potencijalni odbrambeni i geopolitički oslonac na Rusiju, kao globalnu silu, u mogućim širim previranjima u međunarodnim odnosima, koja nam predstoje, dodatni su argumenti protiv uvođenja sankcija ovoj osvedočenoj prijateljskoj i bratskoj državi", saopšteno je iz Instituta.

Potpisnici su pozdravili dosadašnje opredjeljenje rukovodstva Srbije na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem da ne uvede sankcije Ruskoj Federaciji, uprkos "ogromnim pritiscima koji dolaze sa Zapada i njegovih centara moći".

Dodali su, međutim, da su svijesni da će pritisci u narednom periodu biti intenzivirani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana