Beograd: Obilježena 21 godina od bombardovanja kineske ambasade

Srna
Beograd: Obilježena 21 godina od bombardovanja kineske ambasade

BEOGRAD - Polaganjem vijenaca i minutom ćutanja danas je na mjestu ispred nekadašnje Ambasade Kine na Novom Beogradu obilježena 21 godina od NATO bombardovanja te zgrade, kada su poginula tri novinara, a 21 osoba je povrijeđena.

 

Vijence su položili predstavnici Ministarstva za rad, zapošljavanje i socijalna pitanja Srbije, grada Beograda, Ambasade Kine i Udruženja novinara Srbije.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Zoran Đorđević rekao je da Srbija nikada neće zaboraviti taj strašan događaj u kome su poginuli civili koji su obavljali svoj posao, saopšteno je iz resornog ministarstva.

"Svake godine ćemo dolaziti da odamo počast i da se podsetimo na to što se desilo u nadi da se tako nešto nikad nikom neće dogoditi", rekao je Đorđević.

Ambasador Kine u Srbiji Čen Bo zahvalila je prisutnima što se svake godine okupljaju na prostoru nekadašnje ambasade Kine na Novom Beogradu i odaju počast poginulima Ona je istakla da Kina osuđuje bombardovanje Srbije i varvarski čin bombardovanja kineske ambasade na današnji dan 1999. godine.

Tokom NATO bombardovanja Jugoslavije 1999. godine pogođena je i zgrada Ambasade Kine na Novom Beogradu. Tog 7. maja u 23.45 časova u zgradi Ambasade poginuli su dopisnici lista "Guangming žibao" Su Sinhgu i Džu Jing, i novinarka agencije Sinhua Šao Junhuan, a 21 osoba teško je povrijeđena.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana