Beograd najzad počeo da vraća svoje kulturno blago

Tanjug
Foto: Tanjug

BEOGRAD- Zamjenik gradonačelnika Goran Vesić obišao je danas Konak knjeginje Ljubice, gdje su predstavljeni originalni planovi Novog Dvora iz 1912. godine koji su nedavno otkupljeni od Nijemaca i rekao da mu je drago što je Beograd, najzad, "počeo da vraća svoje kulturno blago".

 

Istakao je da je posljednjih godina pokrenuta inicijativa da se u srpsku prestonicu i muzeje vraćaju umjetnička djela koja su im oduvijek pripadala, ali, nažalost sticajem okolnosti, nisu bila u njihovom vlasništvu.

"Tokom prošlih decenija veoma važne i vredne slike ostajale su u kolekcijama različitih preuzeća, a tokom privatizacije prelazili u privatne kolekcije, tako da ono što je deo naše istorije nije bilo predstavljeno svim građanima", rekao je Vesić.

Smatra da, iako su neka djela u privatnom vlasništvu, sve što može treba da pripadne gradskim muzejima, te da "tako pripada i svim građanima". Podsjetio je da su tako, poslije aukcije, kupljene slike iz Jugoeksporta, koje su sada dio Beogradskog muzeja.

Naglasio je da se Grad za kolekciju slika planova Novog Dvora borio četiri godine i dodao da ta kolekcija nikada nije dospjela u Srbiju, iako ju je naručio i platio Kralj Petar Prvi Karađorđević.

Objasnio je da je riječ o kolekciji planova uređenja enterijera Novog dvora pravljenih 1912. koji su radili, po narudžbini srpskog kralja, August Boze i njegova supruga Elza, kao i to da ovaj projekat nije realizovan, a ni dostavljen u Srbiju zbog početka Prvog svjetskog rata.

Dodao je i da je nakon završetka rata, kralj angažvao francusku kompaniju, kako bi uredio ovaj prostor, a prvobitni planovi su zaboravljeni, te su bili u privatnom vlasništvu ili vlasništvu Njemačke, sve dok ih nije otkupio Grad Beograd za Muzej grada.

"Ovi radovi govore o jednoj epohi i ukusu našeg vladara, kao i o tome kako bi danas potencijalno mogao da izgleda Novi dvor. Neizvedeni projekti su važni koliko i izvedeni, jer govore o vremenu", kazao je Vesić.

Prema njegovim riječima pored nacrta u kolekciji su i oko 50 akvarela, kao i 80 crteža grafitnom olovkm, što je sve veoma dragocijeno svjedočanstvo za istoričare, arhitekte i projektante enterijera.

Izrazio je uvjerenje da će Grad Beograd nastaviti da prikuplja i vraća u muzeje sva djela koja predstavljaju kulturno blago za našu zemlju.

Podsjetio je da je plan da Beogradski muzej dobije novu zgradu, za koju će biti raspisan konkurs i tender, podržan od Vlade Srbije. Naglasio je da je ispunjena i posljednja želja pisca Milovana Vitezovića - da Grad Beograd ustupi Muzeju grada prostor u ulici Vuka Karadžića u kome je do nedavno bio kineski restoran "Peking".

"Tu će biti zasnovan Legat Milovana Vitezovića. Milovan je imao veoma vrednu kolekciju knjiga, koje će sa njegovom radnom sobom biti izložene u budućem legatu. Na taj način ćemo sačuvati uspomenu na jednog od naših najplodotvornijih pisaca na prelazu iz 20. u 21. vek", najavio je zamjenik gradonačelnika.

Direktorka Muzeja grada Beograda Jelena Medaković rekla je da je kolekcija planova enterijera za Novi dvor značajna ne samo za Muzej grada, već i za sve ljubitelje i poznavaoce umjetnosti.

"Kao umetnički predmet izuzetno je vredan, jer se radi o originalnim crtežima i akvarelima rađenim izuzetnom tehnikom koja je danas teže dostižna. Ovo je didaktički materijal za obrazovanje arhitekata, slikara, enterijerista i scenografa i prirodno je da on bude u Muzeju grada Beograda", zaključila je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana