Beograd na vodi se širi, evo i na koje dijelove grada

Tanjug
Beograd na vodi se širi, evo i na koje dijelove grada

BEOGRAD - Preduzeće "Beograd na vodi" je objavilo da je u toku rani javni uvid u izmene i dopune Prostornog plana područja posebne namjene uređenja priobalja rijeke Save čije cilj da se javnost upozna sa narednom fazom razvoja tog projekta za proširenje na dijelove katastarskih opština Savski venac, Stari grad, Novi Beograd i Čukarica.

Planiranim proširenjem, Beograd dobija 11 novih vrtića sa smještajnim kapacitetom za 1.650 djece predškolskog uzrasta od jedne do šest godina, kao i tri nove osnovne škole za 1.920 đaka, ukupna planirana površina zemljišta za obrazovne ustanove iznosi više od pet hektara.

Osim obnove Svetonikolskog parka kod hotela "Bristol", biće obnovljeni i dijelovi parka Republike Srpske, parka kod Gazele i Topčiderskog parka.

Na mjestu budućeg tunela kod Ekonomskog fakulteta biće izgrađen veliki park, a osim njega planirana je izgradnja još tri parka i dva trga. 

Budući Linijski park povezivaće Novi Beograd sa Topčiderskim parkom koji će se prostirati preko Starog železničkog mosta, zatim se nastavljati iza sadašnjeg Beogradskog sajma i ide uz Topčidersku reku, koja će dobiti i svoje šetalište sa biciklističkom stazom. 

Drugim riječima, na prostoru sadašnjeg Beogradskog sajma prostiraće se više od 5,5 hektara novih parkovskih površina, a novim izmjenama Prostornog plana predviđeno je i proširenje postojeće Sava Promenade. 

Nakon kompletne rekonstrukcije koja očekuje potez od Gazele do Ade Ciganlije, omiljeno beogradsko šetalište produžiće se na  2,4 km, čime će građani dobiti dodatan prostor kako za vožnju biciklom tako i za uživanje u prirodi. 

Nakon planiranog širenja, Beograd na vodi će udvostručiti procenat javnih zelenih površina koje će se prostirati na više od 40 hektara.

Takođe, planirana je i izgradnja ustanove primarne zdravstvene zaštite, dok će različiti sportski objekti u naselju zauzimati skoro 2,5 hektara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana