Belivuk i Miljković negirali optužbe, terete se za sedam ubistava i teška krivična djela

GS
Belivuk i Miljković negirali optužbe, terete se za sedam ubistava i teška krivična djela

BEOGRAD - U Specijalnom sudu u Beogradu završeno je današnje ročište na suđenju organizovanoj kriminalnoj grupi Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, koja se optužnicom tereti za sedam ubistava, posjedovanje oružja, droge, otmice i silovanje.

Svi okrivljeni su negirali krivicu, osim trojice koji su ranije sklopili sporazum sa Tužilaštvom o priznanju krivice i dobili status okrivljenih svjedoka.

Posebno odjeljenje Višeg suda u Beogradu ranije je odlučilo da spoji postupke po obe optužnice protiv organizovane kriminalne grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića kojima se terete za ukupno sedam ubistava trgovinu drogom, nezakonito držanje i nošenje oružja, otmicu i silovanje.

Suđenje je počelo čitanjem optužnica kojima se grupi stavljaju na teret ubistva Aleksandra Gligorijevića, Gorana Veličkovića, Zdravka Radojevića, Lazara Vukičevića, Milana Lepoje, Nikole Mitića i Gorana Mihajlovića, ali i trgovina drogom, nezakonito držanje i nošenje oružja, otmice i silovanje.

Nakon što je zamenik tužioca pročitao na stotine stranica na kojima je opisano izvršenje krivičnih djela koje im se stavlja na teret, okrivljeni su se izjasnili na navode optužnice tvrdeći da nisu krivi, dok su svjedoci okrivljeni Nikola Spasojević, Bojan Hrvatin i Srđan Lalić priznali izvršenje krivičnih djela koja im se stavljaju na teret.

Svoju odbranu prvi je počeo Veljko Belivuk, tvrdeći da je optužnica izmišljena, te da su dokazi podmetnuti, a da je presretnuta komunikacija sa kriptovane aplikacije “Skaj” montirana.

Negirao je krivicu i odbio da odgovara na pitanja. Umjesto toga, za govornicom iznjeo je gotovo sve ono što je već rekao u sudnici tokom pripremnog ročišta - da je njegovu navijačku grupu vlast angažovala da obezbjeđuju proteste i mitinge ali i da sprečavaju tuđe, kao i da je sa Zvonkom Veselinovićem 2016. organizovao rušenje u Savamali.

“On je detaljno objasnio da je samo bio član te grupe koja se zove 'Principi', da je išao na utakmice i da pod paravanom 'Principa' nije izvršio nijedno krivično delo. Da smatra da je sve namešteno. On je dosta toga i pre izjavio. Naravno, negirao je u potpunosti izvršenje bilo kog krivičnog dela koje mu se stavlja na teret”, navodi Miljana Perendija, advokatica.

On je na spomenuo i da pripremno ročište u ovom procesu nikad nije bilo zatvoreno za javnost, jer su u novinama bili detalji sa tih ročišta, govoreći da su na taj način prekršena prava okrivljenih.

Belivuk tvrdi i da je svjedok okrivljeni Bojan Hrvatin produkt fotošopiranog “Skaja”, dok je za Nikolu Spasojevića rekao da je sebi pokušao tri puta da oduzme život u pritvoru.

On je pomenuo DNK-a dokaze, i upitao sud kako je moguće da su oni toliko pazili tokom ubistava i stavljali najlon i uklanjali tragove, a da su opet ostali DNK uzorci žrtava.

Tokom izlaganja odbrane, Belivuk je pomenuo i osuđenog bivšeg inspektora SBPOK-a Božidara Stolića navodeći da mu je on uzimao DNK-a uzorke, kao i da je bio u kući u Ritopeku.

On je tokom svoje odbrane par puta pomenuo da su DNK-a uzorci u kući u Ritopeku podmetnuti, a slike sa “Skaja” fotošopirane.

Pomenuo je i Filipa Koraća i rekao da je on oslobođen optužbi, a da se Jovica Vukotić nalazio u Turskoj sa srpskim dokumentima.

On je pomenuo i ubistvo Vlastimira Miloševića, za koje su bili optuženi on i Miljković i rekao da je u tom postupku bio podmetnut njegov DNK, što je, kako je tvrdio, dokaz da može da se podmetne uzorak.

Govoreći o Radoju Zviceru, Belivuk je rekao da su prijatelji i da je zajedno sa Miljkovićem bio na babinama u Crnoj Gori, nakon čega je dodao da Zvicer nije ubijen kako su prenijeli mediji.

Na kraju iznošenja odbrane Belivuk je sudiji rekao da vrati svedoke okrivljene u pritvor “pa da vidi šta će da bude”, ali je rekao da će tokom suđenja da dopuni svoju odbranu.

Miljković negira krivična djela za koja se tereti 
I optuženi Marko Miljković rekao je da želi da se izjasni o optužbi i da ne priznaje krivična djela za koja se tereti.

Braća Miloš i Marko Budimir su, takođe, rekli da žele da se izjasne o optužbama, i da ne priznaju krivična djela koja im se stavljaju na teret.

Svedok okrivljeni Srđan Lalić rekao je da je kriv i da će se u skladu sa sporazumom izjasniti.

Ostali okrivljeni su rekli da će se izjasniti na optužbe i negirali krivična djela, sem svedoka okrivljenih koji su rekli da će se izjasniti u skladu sa sporazumom koji su sklopili sa Tužilaštvom za organizovani kriminal.

Okrivljeni Boris Karapandžić je tom prilikom rekao da nije razumio optužnicu, ali da “jedva čeka” da se izjasni.

Vladimir Grek je poručio da je “sve ovo jedna izmišljotina i da je sve izmišljeno”.

Jedino je Senad Rešović rekao da neće da se izjašnjava o optužbama.

Nakon završetka suđenja branilac jednog od optuženih Filipa Ivanovskog, advokat Miljana Perendija je ispred suda novinarima prokomentarisala odbranu Belivuka, tvrdeći da je postavljao sudu logična pitanja.

Miljković i ostali okrivljeni u srijedu iznose odbranu

Sledeće suđenje zakazano je za srijedu 19. oktobra kada će Miljković i ostali okrivljeni da iznose svoju odbranu.

Postupajuća sudija je danas rekla da će veće naknadno donijeti odluku o zahtjevu advokata odbrane da se iz dokaza izuzme dokumentacija preuzeta sa “Skaj” aplikacije.

Optužnicom se okrivljeni terete da su pod paravanom navijačke grupe “Principi” napravili organizovanu kriminalnu grupu u kojoj su vođe (Belivuk i Miljković) odlučivali ko će biti ubijen.

Današnje suđenje je bilo prvo ročište koje je bilo javno, pošto je pripremno ročište, koje je počelo u martu, bilo zatvoreno za javnost.

Sporazum sa Tužilaštvom za organizovani kriminal sklopili su Hrvatin, Spasojević i Lalić, koji su pristali da za blažu kaznu zatvora pričaju o zločinima koje je počinila grupa.

Po završetku suđenja Hrvatinu će biti izrečena kazna zatvora od 15 godina, Spasojeviću od 14 godina i Laliću od 18 godina.

Tužilaštvo za organizovani kriminal je nedavno proširilo istragu protvi Belivuka, Miljkovića i Bojani Belivuk zbog sumnje da su novcem od kriminalne delatnosti kupovali razne luksuzne stvari.

Naredba o sporovođenju istrage doneta je donijeta je 9. decembra prošle godine u odnosu na Veljka Belivuka, Marka Miljkovića, Bojanu Belivuk, Tanju Miljković, Snežanu Ðorđević, Filipa Ivanovskog i Mariju Milutinov, zbog sumnje da su počinili krivično delo pranje npovca.

Specijalno tužilaštvo u Crnoj Gori je podiglo optužnicu protiv Belivuka, Miljkovića, Jankovića i Ratka Živkovića zbog otmice Mileta Radulovića zvanog Kapetan.

Prva optužnica za pet ubistava 

Advokati odbrane su zatražili od suda da saopšte odluku o izdvajanju dokaza preuzetih sa aplikacije “Skaj”, ali je sudija rekla da ta odluka još nije donijeta.

Tužilac je pročitao prvu optužnicu kojom se grupa tereti za pet ubistava, drogu, oružje, otmicu i silovanje, a koja ima više od 350 stranica.

Tom optužnicom grupa se tereti da je prvo namamila u kuću u Ritopeku, a potom ubila Aleksandra Gligorijevića Pukija, Gorana Veličkovića, Lazara Vukičevića, Zdravka Radojevića i Milana Ljepoju.

Ubijene muškarce su, kako se navodi, pripadnici te grupe, na razne načine namamili u kuću u Ritopeku, gde su ih onda mučili kako bi iz njih izvukli informacije, nakon čega su ih ubijali.

Kako je objasnio svedok okrivljeni B.H., nakon što su ubili ove muškarce, pripadnici gupe su raskomadali njihova tijela, fotografisali ih, nakon čega su ih samljeli u industrijskoj mašini za mljevenje mesa i ostatke prosipali u Dunav.

Optužnica sadrži slike i prepiske sa kriptovane aplikacije “Skaj” , na kojima se vide raskomadana tela ubijenih muškaraca, ali i konverzacije između članova klana.

Iz komunikacije koja je preuzeta sa “Skaja” vidi se način planiranja otmice i ubistava, ali i metode mučenja koje su pripadnici koristili tokom lišavanja života petorice muškaraca.

Druga optužnica za dva ubistva

Tužilac je nastavio iznošenje i druge optužnicu, kojom se grupa tereti za ubistva Nikole Mitića i Gorana Mihajlovića.

Optužnicom je precizirano da su pripadnici te grupe oteli Mitića ispred zgrade ambasade SAD zbog sumnje da je pratio vođe grupe.

Navodi se da su Mitića nakon otmice odveli u prostorije FK Partizan u Humskoj, koju su zvali “baza”, gde su ga tukli, mučili i pokušali da izvuku iz njega informaciju za koga radi.

Nakon što im je Mitić otključao svoj kriptovani telefon, pripadnici su ga odveli u kuću u Ritopeku gde su ga ubili i samljeli, te se riješili ostataka njegovog tijela bacajući ih u reku.

U optužnici se navodi da su Belivuk i Miljković preko Mitićevog telefona saznali da je u kontaktu sa Lazarom Vukićevićem koji je bio u suparničkom klanu, a kog su kasnije takođe namamili i ubili.

Tužilac je naveo da su Mihajlovća otrovali u kući u Ritopeku, a da su napravili lomaču u kući u Surduku na kojoj su spalili njegovo tijelo.

Prema navodima optužnice, ostatke spaljenog Mihajlovićevog tijela je Belivuk razbio macolom, stavio u džakove i bacili su u Dunav.

Tužilaštvo za organizovani kriminal proširilo je istragu prema osumnjičenom Veljku Belivuku, Marku Miljkoviću i Bojani Belivuk zbog sumnje da su novcem od kriminalne djelatnosti kupovali razne luksuzne stvari.  

Protiv Belivuka i Miljkovića istragu vodi i crnogorsko tužilaštvo zbog sumnje na dva ubistva i jednu otmicu. 

Oni se nalaze u pritvoru od februara prošle godine zbog postupaka koji se protiv njih vode u Tužilaštvu za organizovani kriminal. 

Suđenje će se nastaviti u srijedu 19. oktobra kada će odbranu iznositi i ostali optuženi.

20.55 - Kanada je proširila sankcije Rusiji, dodavši na spisak još 34 fizičkih lica i jedno pravno lice, navodi se u saopštenju na sajtu kanadske vlade.

Kako se navodi u saopštenju, lica koja su se našla na spisku sankcija „šire dezinformacije”.

Na spisku se nalazi pomoćnik ruskog predsednika i bivši ministar kulture Rusije Vladimir Medinski, televizija „Zvezda”, glumci Sergej Bezrukov, Dmitrij Pevcov i Vladimir Maškov, novinari Pavel Gusev, Andrej Kondrašov i drugi, kao i sportski komentator Dmitrij Gubernijev i voditeljka Tina Kandelaki, prenosi RTS.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana