Bećković uručio prilog mitropolitu Joanikiju za kapelu patrijarha Gavrila

Srna
Bećković uručio prilog mitropolitu Joanikiju za kapelu patrijarha Gavrila

BEOGRAD - Akademik Matija Bećković uručio je prilog Njegovom visokopresveštenstvu mitropolitu crnogorsko-primorskom Joanikiju za izgradnju kapele patrijarha Gavrila u Donjoj Morači u Crnoj Gori.

Doniran je prihod od prodatih ulaznica za veče poezije Matije Bećkovića koje je održano krajem prošle godine.

Obnova kapele patrijarhu Gavrilu Dožiću, jedan je od četiri zavjeta koje je ostavio blaženopočivši mitropolit Amfilohije, koji je obavezao Mitropoliju crnogorsko-primorsku da se podigne i konak Vasiliju Ostroškom, kao i dom patrijarha Varnave i džamija u Pljevljima, pišu „Večernje novosti“.

„Velika mi je čast da u naše vreme, nepesničko i nepoetsko, pesnik može da bude čak i dobrotvor. Od ljubitelja poezije sakupljen je najčistiji novac koji postoji na svetu. Novac darujemo za obnovu kapele patrijarha Gavrila Dožića u selu Vrujci u Donjoj Morači“, rekao je Bećković, koji je sa akademikom Dušanom Kovačevićem, u Zvezdara teatru u Beogradu uručio poklon novoizabranom mitropolitu crnogorsko-primorskom Joanikiju.

Na svečanosti održanoj juče, Bećković je rekao da je patrijarh Gavrilo bio gorostas Srpske pravoslavne crkve (SPC), jedini patrijarh koji je bio u nacističkom logoru Dahau i koji je 27. marta (1941. godine) sa trona Patrijaršije u Beogradu rekao: „Bolje grob nego rob, bolje rat nego pakt“.

On je napomenuo da je patrijarh Gavrilo stradao sa blaženopočivšim vladikom Nikolajem Velimirovićem i sa svojim narodom.

„Vladika Nikolaj je otišao u svet, a patrijarh Gavrilo se vratio i bio na tronu SPC do 1950. godine. Mitropolit Amfilohije se setio da na njegovom ognjištu obnovi kapelu po ugledu na lovćensku. Takvih kapela u Crnoj Gori je 19, a biće jedna, ako Bog da, i na vrhu Lovćena“, rekao je Bećković.

On je naveo da blaženopočivši mitropolit Amfilohije nije mogao da ima dostojnijeg nasljednika od mitropolita Joanikija, koga narod najviše voli.

„On je odrastao uz Amfilohija i bio njegov sabrat i sadrug u veličanstvenim litijama u Crnoj Gori. Mitropolit Joanikije je imao tu čast da bude tri dana u zatvoru u Luštici pre nego što je izabran. Ne verujem da je to ijednom episkopu pošlo za rukom“, dodao je Bećković.

Primajući prilog, mitropolit Joanikije je rekao da je Bećković „svojom poezijom sve vrijeme gradio crkvu i obnavljao Njegoševu kapelu na Lovćenu, a sada je to potvrdio dajući prilog od poezije za crkvu koja se gradi za pokoj duši i spomen na velikog mučenika, ispovjednika, patrijarha Gavrila Dožića“.

„Patrijarh Gavrilo je zaslužio da mu se podigne crkva u obliku lovćenske kapele. Razorenu lovćensku kapelu on je obnovio sa kraljem Aleksandrom. Prvi je spriječio da se tamo podigne mauzolej. Njegova odluka je bila ključna prilikom te prve obnove. Razorena lovćenska kapela koja se žrtvovala, sada se umnožava, a veliki zamah obnove završiće se kada se ona opet vrati na Lovćen“, naveo je mitropolit Joanikije.

„Veče sa Matijom“ je tradicionalni dobrotvorni program koji akademik Bećković održava u Zvezdara teatru više od 20 godina, a svih prethodnih godina prihod je darovan onima kojima su pomoć i podrška bili potrebni.

Patrijarh Gavrilo je 1938. na tronu nasljedio Varnavu. Bio je veliki protivnik potpisivanja Trojnog pakta. Kada je počelo bombardovanje Beograda, sklonio se u manastir Rakovicu, potom u Žiču i konačno u Ostrog.

Nijemci su ga sve vrijeme gonili i na kraju ga tamo i stigli. Preko Sarajeva je doveden u Beograd i prvo smješten u Glavnjaču, pa u manastir Vojlovicu kod Pančeva, gđe je sa vladikom Nikolajem čuvan pod jakom stražom.

Umjesto da ih puste pred kraj rata, Nijemci su ih prebacili u logor Dahau.

Patrijarha Gavrila i vladiku Nikolaja oslobodile su jedinice američke 36. pješadijske divizije. Patrijarh se 14. novembra 1946. vratio u zemlju i sazvao vanrednu sjednicu Sinoda. Preminuo je 7. maja 1950, a sahranjen je u beogradskoj Sabornoj crkvi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana