Bebe čekaju na be-se-že vakcinu, a čeka se i na ostale

Srna
Foto: Ilustracija

BEOGRAD- Sedam beba u porodilištu u Kliničko-bolničkom centru Kosovska Mitrovica čeka da primi be-se-že vakcinu, nema vakcina ni protiv tetanusa, a uskoro će nedostajati i za ostale bolesti, upozorili su iz Zavoda za javno zdravlje Kosovska Mitrovica, ističući da prijeti humanitarna katastrofa.

Be-se-že vakcina se daje bebama odmah po rođenju, vakcina protiv tetanusa nakon povreda kod nevakcinisanih i nepotpuno vakcinisanih osoba i to u tri doze, a prvu dozu bi trebalo da primi povrijeđena osoba u periodu od 48 časova od momenta kada se povrijedila.

U Zavodu za javno zdravlje nemaju informaciju kada bi mogli dobiti potrebne vakcine, jer je sve blokirano, prenosi "Kosovo onlajn".

Ukoliko se imunizacija ne sprovodi prema kalendaru, iz Zavoda ističu da postoji opravdan epidemiološki rizik za vraćanje mnogih zaraznih bolesti.

"To ne bi bio samo lokalni, već i globalni problem. Apelujemo da Unicef, Svetska zdravstvena organizacija pomognu da prebrodimo ovaj problem za dobrobit cele populacije", istakli su iz Zavoda za javno zdravlje Kosovska Mitrovica. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana