Barović: Oružje mora biti u sefu, djeca ne znaju da poslije ispaljenog metka nema "izvini"

GS
Barović: Oružje mora biti u sefu, djeca ne znaju da poslije ispaljenog metka nema "izvini"

BEOGRAD - Prema podacima nacionalne asocijacije za oružje Srbije u toj zemlji ima oko 900.000 komada legalnog naoružanja u posjedu građana. Oružje mora da se čuva u sefu, a roditelji ne smiju da uče djecu kako da ga koriste, poručuje profesor dr Vladimir Barović.

Ovaj stručnjak za naoružanje, rekao je za RTS da je veoma opasno da roditelji i staratelji uče djecu da koriste oružje, kao i da ono mora da se drži pod kontrolisanim uslovima.

Po zakonu, potrebno je oružje držati u specijalnom sefu, a municiju u posebnom odeljku unutar sefa, kako ne bi došlo do zloupotrebe. Takvi sefovi, kako kaže, koštaju 100-200 evra.

Objašnjava da deca nemaju potreban nivo svijesti i ne znaju da poslije pucnjave nema "izvini", nema popravke.

-Deci je to video-igra, misle da mogu nešto da poprave i promene. Zbog nedostatka svesti i savesti ne smeju da uče da koriste oružje. Znam da ima onih koji žele da im dete nauči da puca ne samo iz detinjeg oružja i malokalibarskog, već i lovačkog, poluautomatskog. To nije dobro, a druga stvar je da to nije zakonito - rekao je Vladimir Barović.

Uslovi da neko koristi oružje su da je lice punoljetno, fizički spremno i prošlo odgovarajuće bezbjednosne provjere.

Prema podacima nacionalne asocijacije za oružje u Srbij i ima oko 900.000 komada legalnog naoružanja u posedu građana. Registrovano je 580.000 vlasnika, što je oko 7 komada oružja na 100 stanovnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana