Bajatović: Pomoć "Srbijagasa" i oko eksproprijacije

Srna
Bajatović: Pomoć "Srbijagasa" i oko eksproprijacije

BEOGRAD - Direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović rekao je danas da će to javno preduzeće prilikom izgradnje gasovoda Beograd - Banjaluka pomoći i oko eksproprijacije zemljišta.

"Bilo bi dobro ako bismo to mogli da uradimo pre izgradnje autoputa (od Sarajeva) do Beograda jer bi bilo jeftinije", rekao je Bajatović.

On je naveo da će od 1. oktobra "Srbija gas" snabdijevati Mađarsku i centralnu Evropu gasom, te ukazao da to znači da će Srbija prvi put biti tranzitna zemlja.

Bajatović je rekao za Televiziju "Prva" da će interkonekcija Dimitrovgrad-Sofija biti gotova u junu sljedeće godine i da će se tada vidjeti kakva će biti konkurencija i kolike količine gasa će odatle dolaziti.

Sporazum o izgradnji gasovoda "Nova istočna interkonekcija Republike Srpske/BiH i Republike Srbije" potpisali su 16. marta u Banjaluci predstavnici "Srbijagasa" i preduzeća "Gas-Res" iz Republike Srpske.

Izgradnjom će Republika Srpska i BiH biti priključeni na gasovodni transportni sistem u Srbiji i na gasovod "Balkanski tok“.

Gasovod će biti izgrađen od granice Srbije i BiH, preko Bijeljine, Banjaluke, Prijedora i Novog Grada.

Sporazumom je predviđeno zajedničko učešće u izgradnji gasovoda Inđija -Mačvanski Prnjavor - Bijeljina - Banjaluka - Novi Grad, saopštio je tada "Srbijagas". Dužina gasovoda na teritoriji Srbije iznosiće oko 90, a na teritoriji Republike Srpske 320 kilometara.

Planirano je da kapacitet tog gasovoda bude 1,2 milijarde kubnih metara prirodnog gasa godišnje.

Ruski "Gasprom", od januara isporučuje gas Srbiji kroz novi gasovod preko Turske i Bugarske. Gas iz Rusije transportuje se preko Crnog mora kroz gasovod "Turski tok" i preko bugarske prenosne mreže do granice sa Srbijom.

Dionica gasovoda kroz Srbiju, magistralni gasovod "Balkanski tok", u dužini od 403 kilometara, od Zaječara do Horgoša, zvanično je puštena u rad 1. januara u Gospođincima, kada je Bajatović najavio izgradnju gasovoda Beograda -Banjaluka.

 

1

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana