Bačević osuđen na pet godina za navodni ratni zločin na KiM

Tanjug
Bačević osuđen na pet godina za navodni ratni zločin na KiM

BEOGRAD - Osnovni sud u Prištini donio je prvostepenu presudu za Svetomira Bačevića iz Belog Polja kod Peći, osudivši ga na pet godina zatvora za navodni ratni zločin protiv civilnog stanovništva na teritoriji Kosova i Metohije 1998. godine.

On je u presudi proglašen krivim zbog učešća u otmici i maltretiranju Hatidže Kadriju, 1998. godine u Belom Polju, a po prijavi Samija Čekua, navodi RTS. Branilac Svetomira Bačevića, advokat Dejan Vasić rekao je da se radi o još jednoj od presuda bez osnova.

"I pored toga što je oštećena Hatidže Kadriju pred sudskim većem rekla da Svetomir Bačević nije lice koje ju je uzelo od kuće, i da tog čoveka uopšte ne poznaje, nakon ove osuđuće presude stvarno nemam ništa više, što bi mogao da kažem za suđenje Srbima po optužbama za ratne zločine na Kosovu", rekao je Vasić za RTS.

Bačević je raseljena osoba i živi u Gornjem Milanovcu. On je u decembru 2020. godine otišao iz Belog Polja u Peć kako bi izvadio lična dokumenta, a uhapšen je u zgradi opštine i priveden u policijsku stanicu. Nakon obavljenog informativnog razgovora prebačen je u Prištinu u pritvor, pod izgovorom da je odgovoran za navodni ratni zločin.

Advokat Vasić je najavio žalbu višoj sudskoj instanci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana